Летище Кулусук е прашната порта на Гренландия
Секция: Туризъм
31 Август 2019 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летище Кулусук е прашната порта на Гренландия

/КРОСС/ Ако имаше класация за най-диво летище в света, Кулусук в Гренландия щеше да го спечели. Станала актуална, покрай желанието на американския президент Тръмп да я купи, огромната северна шир привлича вниманието на милиарди хора. А посещаването й е най-добре да стане именно по това време на годината. 

Кацането е удивително, защото погледнати от ясното небе над едно от последните чисти места на планетата, малките айсберги около брега на Гренландия изглеждат обградени от тюркоазено море, сякаш са атоли в Тихия океан. Но не са. 

Когато мъничкият самолет, който свързва Гренландия с Европа посредством старото централно летище на исландската столица Рейкявик, докъдето се стига за около два часа във въздуха, кацне, пейзажът е най-точно казано суров. Пистата е от прах, както е била в Мале през първите години на летището. А планините около малката равнина, където е прокарана импровизираната писта, са остри и вечно заснежени, досущ приличат на Алпите в сърцето на Европа. 

Летището е една неприкрита с лукс от никакъв вид барака, докъдето естествено няма нито „ръкави”, нито автобусчета. Ходи се пеш и по възможност с яки спортни обувки. Ако има багаж, той се извозва с доста ръждясала желязна количка, която някога е била боядисана, но то е било преди десетилетия. Единственото превозно средство с гуми от тази част на по-просторната от континента Австралия де юре датска колония Гренландия, е микробусчето на хотела в съседство, който е и главната сграда на близкото село, дало името си на „аерогарата”. 

Само в него, в училището и в черквата, скована от дъските на разбил се в залива преди векове кораб, има течаща вода. И в импровизираната градска баня, където местните – срещу немалка такса, се къпят от дъжд на вятър. А летата в тази земя край Северния полюс, стават все по-жарки – някога веднъж на поколение се е случвало температурата да надвиши 0 градуса през август, докато през последните години максимумите стигат 25, а летните месеци дневните показатели се движат между 10 и 15 градуса.

Поради това широките азиатски овали на лицата на ескимосите с почти невидимите им в цепките очи добиват още по-шокиращ вид, понеже са шоколадови, сякаш не живеят до Северния полюс, а в Африка до екватора. 

Летището предлага, освен да пиете чай или кафе, за да се сгреете, сякаш е малка планинска хижа, пък то си и е, също така мини магазинче, откъдето можете да купите, ако притажавате датски крони, разбира се, сувенири.

Естествено най-търсени са магнитите и малките местни стъклени чаши. Явно в братски Китай са оценили движението за независимост на малобройните гренландци, които обаче владеят земя, колкото 20 Българии, та повечето модели са с местното знаме – вариация на полското и индонезийското с червено и бяло, с малко от японското – игряващото слънце в средата.

Там май са произведени сувенирите. В Кусулук хората просто се разхождат с големи мрежи против ужасяващите местни мухи на главите, или пък ловят риба насред безкрайната тишина на изпълнения с малки айсберги поне в три цвята океан.