Евростат: Храните, алкохолът и цигарите поскъпват сериозно в страните от еврозоната
Секция: ИКОНОМИКА
31 Август 2019 09:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евростат: Храните, алкохолът и цигарите поскъпват сериозно в страните от еврозоната

/КРОСС/ Храните, алкохолът и цигарите поскъпват сериозно в страните от еврозоната. Въпреки това годишната инфлация остава на ниво от един процент през август, сочат данните на Евростат, предаде БНР. Това е много под целевото ниво на Европейската централна банка от близо до два процента.

Над два процента е било поскъпването на храните, алкохола и цигарите в 19-те страни от валутния съюз, сочат данните на Евростат. През август поевтиняване има при енергията. Останалите промишлени стоки са по-скъпи спрямо година по-рано, но не и съпоставено с предходния месец.

През последните няколко месеца се виждат тревожни сигнали за икономиката в еврозоната заради слабия растеж и ниската инфлация.

В края на 2018 година Европейската централна банка спря програмата за изкупуване на активи, но мнозина анализатори очакват нейното възстановяване, за да се налеят нови стимули в икономиката. Не е изключено през септември да видим понижение на депозитните лихви в еврозоната, категорични са експертите. През юли гуверньорът Марио Драги даде сигнал, че може да има нови икономически стимули.