Пекин с остър протест срещу подкрепата на Вашингтон за активистите в Хонконг
Секция: СВЯТ
31 Август 2019 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пекин с остър протест срещу подкрепата на Вашингтон за активистите в Хонконг

/КРОСС/ Китайското правителство изрази протест срещу Белия дом и някои сенатори в Конгреса на САЩ за съпричастността им с радикалните протестиращи в Хонконг и критиките от страна на Вашингтон за задържането на техни активисти, предава TACC.

Това се посочва в изявление, публикувано от Министерството на външните работи на Китайската народна република. 

„Според съобщения в медиите, някои сенатори на Конгреса на САЩ и служители на Белия дом критикуват законните задържания (на активисти). Те се изказаха в подкрепа на криминалните елементи, които нарушават закона, наричайки ги „несъгласни“ и поискаха администрацията на Хонконг да оттегли обвиненията към тях“, се казва в съобщението на официалния уебсайт на министерството. 

„Подобни твърдения изкривяват реалността. Китайската страна изразява дълбокото си недоволство и силния протест по този въпрос“, пише още министерството. 

В изявлението се подчертава, че американските власти "подпомагат престъпниците, като открито се намесват във вътрешните работи на Хонконг и цял Китай". 

"Това за пореден път свидетелства за незначителността, хегемонноста и арогантността на американските политици", продължава то. 

В изявлението се посочва и че насилието и престъпленията не могат да бъдат оправдани и трябва да бъдат наказвани със закон, в противен случай правните норми и правила биха били безсмислени.