"Ало" измамниците от Левски разполагали с джобни колкото една минимална пенсия
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Август 2019 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Ало" измамниците от Левски разполагали с джобни колкото една минимална пенсия

/КРОСС/ Членовете на организираната престъпна група на "ало" измамници, разбита при мащабна спецакция в Левски, успели да спестят и да съберат от "дейността си" значителни доходи, да закупят 8 луксозни автомобила и да построят много големи къщи.

Установено още, че ежедневните разходи на престъпниците, надвишават минималната пенсия на пенсионерите в България.

Toва стана ясно на брифинг на говорителя на спецпрокуратурата Сийка Милева в сградата на Главна дирекция "Национална полиция"(ГДНП), посветен на неутрализираната организирана престъпна група за телефонни измами в Левски.

Досъдебното производство е образувано през май 2019 г. срещу организирана престъпна група, състояща се от осем души и създадена с цел извършване на телефонни измами и користна цел. Престъпната група действала под предлог полицейска операция, а от събрани са доказателства е станало ясно, че групата е действала от началото на 2018 г.

Прокуратурата ще поиска мярка за неотклонение "задържане под стража" за всички участници в престъпната група. Всички членове на престъпната група са криминално проявениосъждани са и имат висящи наказателни производства - кражби, грабежи и управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление.

Претърсени са 9 адреса, леки автомобили и обиски на хора. От претърсванията на адресите са иззети множество телефони, пластики за сим карти, много голяма парична сума и ценности. На един от членовете на престъпната група е намерен тайник в мазето, покрит с пръст, в който са открит 35 златни пендара и масивни златни накити, част от иззетите мобилни телефони са били скрити в тухлена стена, а сим картите - дистанционно управление, поясни прокурор Милева.

Припомняме, вчера град Левски осъмна блокиран от полиция и жандармерия при мащабна спецакция срещу "ало" измамници. В резултат на акцията бяха претърсени 9 адреса, а арестуваните хора са 8. Седем от тях са от Левски, а един, който се е считал за техен помагач - "муле", е заловен в София.

Сред арестуваните е и Димитър Серафимов-Келеша, считан за един от тарторите на групата за телефонните измами. Иззети са множество злато, пари и автомобили.

Един от участниците в организираната престъпна група на "ало" измамниците създал профил в социлната мрежа "Фейсбук" под името Васко Богатия,изтъкна прокурор Милева.

От своя страна наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова посочи, че извършителите използвали внушения, с които да въздействат на хората. Престъпниците се представяли за полицейски служители с мотив, че напоследък зачестявали измамите в района. Те са имали за цел да породят преживяването на страх в хората, свързани с дом, семейство и сигурност.

По думите на Деянова превенцията би била трудно осъществима, при положение, че хората вярват на такива обаждания и изхвърлят ценностите си през прозореца. Жертвите на телефонните измамници са предимно възрасни хора, които имат отдалечен контакт от близките си хора.

Помагачът на престъпната група, в случая "мулето" е наето чрез обява за работа от куриерска фирма, за която е трябвало да пренася пакети от точка "А" до точка "Б". За извършването на тази услуга му е обещавано 10% от сумата, която пренася.

Mежду жертвите на престъпната група на "ало" измамниците, която действала на територията на цялата страна, бил и 80-годишен човек, но измамата била предотвратена.