/КРОСС/ С какво тези зеленчуци са толкова полезни и защо е хубаво понякога да ги включвате в своето хранително меню? За всички ползи от консумацията на аспержи, научете сега:
Съществуват три разновидности на аспержите: американски и британски, които сазелени, френски в лилав цвят и испански и холандски аспержи, които са оцветени в бяло. Най-разпространените аспержи са зелените, белите са по-трудни за отглеждане, а лилавите са по-малки и с по-плодов вкус.
Смята се, че за пръв път тези зеленчуци са били култвирани преди около 2500 години в Гърция. Тяхното наименование дори произлиза от гръцки език и означава „стъбло“. В началото аспержите били използвани в природната медицина, известни със своите полезни действия.
Интересен факт е, че римският император Октавиан Август дори създал „Флот на аспержите“, когато зеленчуците трябвало да бъдат отнесени в Алпите и по този начин да се замразят за зимата. Зазначението на аспержите в древността говори наличието на рецепта именно с тази храна, открита в стара готварска книга от 3-ти век след Христа.
Французите започнали да отглеждат аспержите през 1400 година, а англичаните и германците – около век по-късно. Вкусните и питателни зеленчуци пък станали известни в САЩ около 1850 година.
Днес най-големият производител на аспержи е Китай.
Защо аспержите са толкова специални?
В тях се съдържат много полезни хранителни вещества като фолиева киселина, калий, фибри, витамин В6, витамин А, витамин С и витамин В1, известен още като тиамин. Ето защо аспержите са едни от най-здравословните зеленчуци, които човек може да консумира.
Освен това те са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, заради които и са били използвани в медицината още преди векове. Освен в борбата със свободните радикали, аспержите помагат и при проблеми със сърцето, храносмилането и костите.
Важно е да споменем също така, че в аспержите не се съдържат почти никакви мазнини, а количеството калории е изключително малко(само 20 калории в пет стъбла). Въглехидратите също са ограничени, а натрият – изобщо липсва.
Количество на полезните хранителни вещества (в препоръчителни дневни стойности):
20 калории в една чаша
2 грама протеин
60% фолиева киселина
38% витамин К
20% витамин С
15% витамин В1 (тиамин)
10% витамин В6
8% витамин А
6% витамин В2 (рибофлавин)
5% витамин B3 (ниацин)
2% калций
4% магнезий
4% мед
Здравни ползи от консумацията на аспержи: