Аспержите – тайно оръжие за добро здраве
Секция: Здраве
01 Септември 2019 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Аспержите – тайно оръжие за добро здраве

/КРОСС/ С какво тези зеленчуци са толкова полезни и защо е хубаво понякога да ги включвате в своето хранително меню? За всички ползи от консумацията на аспержи, научете сега:

Съществуват три разновидности на аспержитеамерикански и британски, които сазеленифренски в лилав цвят и испански и холандски аспержи, които са оцветени в бяло. Най-разпространените аспержи са зелените, белите са по-трудни за отглеждане, а лилавите са по-малки и с по-плодов вкус.

Смята се, че за пръв път тези зеленчуци са били култвирани преди около 2500 години в Гърция. Тяхното наименование дори произлиза от гръцки език и означава „стъбло“. В началото аспержите били използвани в природната медицина, известни със своите полезни действия.

Интересен факт е, че римският император Октавиан Август дори създал „Флот на аспержите“, когато зеленчуците трябвало да бъдат отнесени в Алпите и по този начин да се замразят за зимата. Зазначението на аспержите в древността говори наличието на рецепта именно с тази храна, открита в стара готварска книга от 3-ти век след Христа.

Французите започнали да отглеждат аспержите през 1400 година, а англичаните и германците – около век по-късно. Вкусните и питателни зеленчуци пък станали известни в САЩ около 1850 година.

Днес най-големият производител на аспержи е Китай.

Защо аспержите са толкова специални?

В тях се съдържат много полезни хранителни вещества като фолиева киселина, калий, фибри, витамин В6, витамин А, витамин С и витамин В1, известен още като тиамин. Ето защо аспержите са едни от най-здравословните зеленчуци, които човек може да консумира.

Освен това те са известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, заради които и са били използвани в медицината още преди векове.  Освен в борбата със свободните радикали, аспержите помагат и при проблеми със сърцето, храносмилането и костите.

Важно е да споменем също така, че в аспержите не се съдържат почти никакви мазнини, а количеството калории е изключително малко(само 20 калории в пет стъбла). Въглехидратите също са ограничени, а натрият – изобщо липсва.

Количество на полезните хранителни вещества (в препоръчителни дневни стойности):

20 калории в една чаша
2 грама протеин
60% фолиева киселина
38% витамин К
20% витамин С
15% витамин В1 (тиамин)
10% витамин В6
8% витамин А
6% витамин В2 (рибофлавин)
5% витамин B3 (ниацин)
2% калций
4% магнезий
4% мед

Здравни ползи от консумацията на аспержи:

  • Добър източник на фибри и протеини, които са от съществено значение за доброто храносмилане и за имунитета;
  • Съдържат редицапротивовъзпалителни съединения, които предпазват от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания;
  • Източник на антиоксиданти, включително един, наречен глутатион, който е известен като защитник на кожата. Той я предпазва от вредите на слънцето, от замърсявания, както и от стареене.
  • Витамин К в аспержите действа добре върху съсирването на кръвта и укрепването на костите;
  • Съдържат уникалният въглехидрат инулин, който помага за по-доброто абсорбиране на хранителните вещества, както и намалява риска от рак на дебелото черво;
  • Богат източник на витамини от група В, които са известни със свойството да регулират нивата на кръвната захар;
  • Проучванията сочат, че белите аспержи са по-полезни от зелените си събратя. Най-голямата „ценност“ се крие в техните стъбла, които съдържат витамин А за по-добро зрениекалий за по-безпроблемно функциониране на бъбреците и микроелементи, които помагат за повишаване на имунитета.