Учени пресъздадоха аромата на Клеопатра
Секция: Наука
01 Септември 2019 11:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени пресъздадоха аромата на Клеопатра

/КРОСС/ Учени пресъздадоха аромат на повече от 2 хиляди години, с който се обливала Клеопатра – Кралицата на Нил. Легендата гласи, че тя толкова обичала да се парфюмира, че Марк Антоний можел от мили да усети когато корабите й се завръщат от плаване.

Професор Робърт Литман и д-р Джей Силвърстейн работят в момента в древния град Тимус, който някога е бил римо-елинистичен център и е носил името Тел Тимай. Там те открили няколко пещери, в които намерили съоръжение за дестилиране на парфюми и ароматни масла. На мястото имало и сребърни монети и златни бижута, което ги насочва на мисълта, че вероятно са открили най-древния „магазин“ за парфюми.

Двата най-популярни парфюма по времето на митичната владетелка носили имената Мендесиан и Метопиан, чиято основна съставка била смола от смирна. При разкопките са намерени голямо количество глинени амфори и стъкленици, които били използвани за парфюмни шишенца по време на римското управление на Египет и преди това.

Двамата археолози отнесли съдовете с благоухайните течности, които открили при парфюмни експерти, които сега разчитат съставките. Според тях по време на управлението на Клеопатра между 51 – 30 година пр.н.е. за производството на парфюми се използвало и зехтин, кардамон и канела. От тях и смирновото масло се получавала ароматна консистенция, която има силен и пикантен мирис.

Интересното в случая е, че древните парфюми имали били много по-силни и издържали по-дълго от сегашните аромати

Мендсесиан има много приятен нежен, но силен аромат, докато Метопиан е с по-мускусов и тежък завършек.

Базирайки се на древни гръцки текстове за вкусовете на Клеопатра, тя вероятно е била почитателка на първия парфюм. Красивата владетелка имала и други известни трикове, с които поддържала своята привлекателност – добре известно е, че се е къпела във вана с козе мляко за красива кожа. Против бръчки пък ползвала върху лицето си крокодилски екстременти.