Грета Тунберг и непоносимата лекота на екоактивизма
Секция: Анализи
01 Септември 2019 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грета Тунберг и непоносимата лекота на екоактивизма

/КРОСС/ На 14 август 16-годишната Грета Тунберг за пореден път демонстрира, че не иска да се занимава с нещата, които един тийнейджър обикновено прави в средата на август.

Тя позира самоуверено на палубата на яхта с агресивен дизайн, а в очите й се чете решителността, че ще преплува Атлантическия океан, без да отделя вредни емисии. Дори показва пред обективите кофата, в която... сещате се...

Яхтата е спортна, няма място за санитарни помещения.

Датата вече е 29 август, а всички погледи са вперени в младата шведка, която след по-малко от месец ще говори пред лидерите на света в ООН.

Тя възприема себе си за будител и водач на вълна от глобални протести, които настояват да се предприемат мерки веднага. Само че с шумния си активизъм, гръмки лозунги и противоречив личен пример Тунберг привлича като магнит едни, но озадачава други с крайния и наивистичен подход към опазването на околната среда.

Вдигнете ръка, ако двуседмичният й преход от Европа до Америка по море ви се струва по-удачен вариант за редовен масов транспорт в сравнение с осемчасовите полети.

Грета не летя със самолет до Ню Йорк, а плава с яхта, предоставена й от принц Пиер Казираги. Само че за да бъде върната обратно в Европа яхтата, до САЩ ще отлетят двама души екипаж.

Капитанът, с когото Грета плава - Борис Херман - също ще предпочете самолет, за да се прибере в Германия. Правилно прочетохте - заради обявеното като свръх екологично пътуване на Тунберг не един, а трима души ще летят със самолет. Самата тя още не е решила как ще се прибере.

Да си екоактивист започва да изглежда лесно като детска игра, измислена от 16-годишна тийнейджърка.

Тунберг настоява "големите лоши корпорации" веднага да прекратят дейността си. Но въпросите за социалните ефекти от евентуалното "радикално решение" на климатичните промени - евентуалната загубата на десетки хиляди работни места или високата цена за достъпа до алтернативни еко-услуги, не попадат на радара.

Самата тя едва ли ще се сблъска с подобен проблем - майка й е прочута оперна певица в родната Швеция, а баща й е известен писател.

Подобни противоречия, комбинирани с ефектните, но кухи лозунги, отблъсква хората от идеите за опазване на околната среда и борба с климатичните промени, които вече са факт.

Имиджът, който Грета гради около себе си, води на нейна страна хомогенна група почитатели. Изглеждат много, защото са доста кресливи, и си приличат до един в желанието си да бъдат чути. Проблемът е, че посланията им в много случаи са просто въпрос на модни тенденции.

Днес е модерно да си еколог, но тази екология често се изразява единствено в дребнави ежедневни действия, надлежно документирани из социалните мрежи.

Повечето от тези последователи не говорят задълбочено за промените в климата и как да ги предотвратим. Те с удоволствие обаче ще ви покажат новата си сламка за многократна употреба, бамбуковата си четка за зъби или новите си клечки за уши с картонени дръжчици.

На опашката в супермаркета си купуват хартиени пликове за покупките и гледат с истинско превъзходство. Опазването на околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък станаха нещо като моден аксесоар, с който да се кичиш пред връстниците, а те да въздишат завистливо. И тази тенденция беше въведена не от кого да е, а от самата Грета Тунберг.

Защото не е достатъчно да посочиш, че "къщата ни гори" (по реч на Тунберг от 2018 г. от срещата на върха на ООН по темата за измененията в климата).

За да бъдеш правилно разбран и сериозно възприет, трябва да предложиш начин пожарът да бъде изгасен.

Или поне да се обадиш на пожарната...

източник: https://www.webcafe.bg/