Учените обясниха защо не си струва да се спори с жена
Секция: Наука
02 Септември 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учените обясниха защо не си струва да се спори с жена

/КРОСС/ Учени от Каролинския институт в Стокхолм твърдят, че жените са по-добри в споровете заради особеностите на паметта им, съобщи в. „Дейли мейл", цитиран от БТА. Жените си спомнят по-добре конкретни събития, разговори, емоции, къде какво е сложено. Това им дава предимство в споровете. Причината е, че са с по-добра епизодична памет.

Епизодичната памет е способността за помнене на автобиографични събития, като какво се е случило миналата седмица или дали котката е нахранена сутринта. Специалистите са анализирали резултатите от повече от 600 изследвания, извършени от 1973 г. до 2003 г. и обхванали над 1,2 милиона души.

Въпреки предимството на жените в епизодичната памет, мъжете не са съвсем ощетени, защото има и други видове памет, в които те са по-добри. Те например нямат проблеми да намерят къде са оставили колата, защото помнят по-добре пространствена информация.

Епизодичната памет е чувствителна и затова е по-податлива на негативни фактори, като липса на сън, стрес, стареене. Специалистите се надяват, че мега изследването им ще повдигне нови въпроси за паметта и разликите между двата пола.