Димитър Ганев: Парламентарната трибуна ще се ползва най-вече за политическа агитация
Секция: ПОЛИТИКА
02 Септември 2019 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Ганев: Парламентарната трибуна ще се ползва най-вече за политическа агитация

/КРОСС/ Лятната ваканция на депутатите свърши и те се събират на 4 септември за първото си заседание, с което ще дадат старт на есенната пленарна сесия и новия политически сезон, предаде репортер на БГНЕС.

Парламентът стартира ударно с дебати по ветото на президента Румен Радев, с което той в началото на август върна за ново разглеждане промените в Закона за военното разузнаване. С него държавният глава изрази несъгласието си с одобрената от парламента промяна, даваща възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация" като алтернатива на досегашното изискване това задължително да е военнослужещ. Според Радев това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на страната.

Очакването е още от самото начало на политическия сезон дебатът да бъде доминиран от предстоящите на 27 октомври избори за кметове и общински съветници. Такова е и мнението на политологът Димитър Ганев. „Парламентарната трибуна ще се ползва най-вече за политическа агитация в една или друга посока", заяви той в коментар за БГНЕС. Според него другият акцент в предстоящата работа на депутатите несъмнено ще падне върху предстоящото в края годината обсъждане и приемана на бюджета за 2020 г.

„Далеч не изключвам в активната предизборна кампания на месец октомври да се съобщят добрите новини от Бюджет 2020 г., което да бъде използвано в самата кампания. Какво имам предвид? Разбира се, бюджетът за догодина ще бъде по-голям заради икономическия ръст, който се очаква. Някои социални групи ще се почувстват удовлетворени от съответното повишаване на заплатите в техния сектор. Това до голяма степен ще характеризира предизборната кампания и сезона, а самото приемане на бюджета ще стане през ноември месец, както е по календар", обясни политологът.

Депутатите ще започнат работа в леко преформатиран състав, след като в края на предходната сесия парламентарната група на „Обединени патриоти" изключи трима нейни членове - лидерът на „Атака" Волен Сидеров и двамата му съпартийци Десислав Чуколов и Павел Шопов. Те вече са независими депутати, но всички в патриотите са категорични, че това няма да се отрази на стабилността на управляващата коалиция ГЕРБ-ОП.

„Практически „малка коалиция" във вариант, в който я познавахме до този момент, не съществува. Големият въпрос, тъй като мнозинството е буквално на ръба, е дали изключването на Волен Сидеров и още двама народни представители ще доведе до разпад на мнозинството. Не виждам никаква такава опасност. Въпреки тежкия конфликт при патриотите, „Атака" не е дала знак, че ще спре да подкрепя кабинета като цяло. Вероятно критиките на Сидеров в следващите месеци ще бъдат насочени най-вече към ресор „Отбрана" и там, където има представители на ВМРО и НФСБ", категоричен е Димитър Ганев.

Според политолога дори и да се стигне до хипотеза, при която „Атака" да оттегли подкрепата за мнозинството, това няма да означава автоматично предсрочни парламентарни избори. „В парламента могат да започнат разговори между ГЕРБ, БФСБ, ВМРО и „Воля". Партията разполага с достатъчно народни представители, които да запълнят този вакуум и да имаме нова управленска конфигурация и ново мнозинство", смята Ганев.

Той припомни, че не липсват и случаи, в които ad hoc подкрепа за мнозинството дават и депутатите от ДПС, но тя е свързана единствено с определени законодателни инициативи.

Началото на новия парламентарен сезон ще започне и с традиционните декларации, в които парламентарните групи ще изразят позициите си по основните политически въпроси и ще очертаят приоритетите в работата си.