Започват Европейските дни на наследството 2019
Секция: КУЛТУРА
03 Септември 2019 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват Европейските дни на наследството 2019

/КРОСС/ Европейските дни на наследството 2019 се откриват днес у нас с първите събития в рамките на инициативата, която ще продължи през целия месец септември в цялата страна.
Министърът на културата Боил Банов дава старт на честванията с откриването на изложбата „Творчески щрихи", посветена на 100 години от рождението на писателя акад. Николай Хайтов, подредена в галерия „Средец" на Министерството на културата
Европейски дни на наследството се провеждат в почти всички европейски страни като съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. През годините ЕДН са се утвърдили като най-голямото общоевропейско събитие, в което се включват всяка година над 20 милиона европейски граждани.
Над 360 събития ще бъдат организирани и проведени от общинските администрации във всички области на страната в рамките на инициативата у нас.
Тази година празниците са обединени под мотото: „Изкуства и развлечение". Общата тема през настоящата година предполага провеждането на различни прояви, които интерпретират по свой начин връзката на наследството с изкуствата и развлеченията. От уличното шоу до концертната зала, от традиционните театър и музей до модерното кино и цифровото изкуство, европейското наследство ще бъде показано на местни, национални и международни сцени за посетители и гости от всички възрасти.
Десетки музеи, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месеца. Сред различните прояви, организирани от общините, са: фестивали, празници на градовете, обществени дискусии, кръгли маси, концерти, изложби, поетични конкурси, театрални постановки на открито, образователни игри за деца и др.
Календарът на празничната програма е изготвен от Министерството на културата като национален координатор по проекта, съвместно с Националното сдружение на общините.