Историческа победа! Гришо надви Федерер на US Open
Секция: СПОРТ
04 Септември 2019 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историческа победа! Гришо надви Федерер на US Open

РОСС/ Историческа победа за Григор Димитров! След драматичен мач Гришо надви Роджър Федерер в Ню Йорк с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 . Двубоят продължи 3 часа и 12 минути.

Григор Димитров тръгна от позицията на 78-и в света, но стигна до полуфиналите на "Флашинг Медоус". В спора за място на финалната четворка първата ракета на България записа може би най-голямата победа в кариерата си срещу може би най-великия тенисист в историята Роджър Федерер.

След епична битка Гришо взе първия си успех над носителя на 20 титли от Големия шлем. Така за първи път Димитров е на полуфинал в Ню Йорк, изравнявайки постижението на Мануела Малеева в началото на 90-те години, която досега беше единствената българка, стигала до тази фаза на надпреварата.Така Григор вече за трети път ще играе полуфинал на турнир от Шлема, а досега никой друг български тенисист не е достигал такова нещо. Мануела Малеева е стигала два пъти до предпоследното стъпало, а Цветана Пиронкова - веднъж.

В този грандиозен мач швейцарецът започна по шампионски, както всички очакваха от него. Той проби още в първата възможност за това в първия сет и до края му удържа аванса си. Точно тогава всички очакваха лесен успех за него, защото той играеше като машина и с лекота стигна до 6:3. Но Гришо показа, че този турнир полага началото на неговото възраждане във втората част. В нея той стигна до пробив за 4:2 и когато сервираше за сета, Федерер показа класа и върна брейка. Това обаче не сломи българина и той взе следващото подаване на швейцареца, за да изравни резултата при 1:1 след 6:4

Следващият мач на най-добрата ни ракета ще бъде с петия в схемата Даниил Медведев, който по-рано отстрани другата швейцарска заплаха - Стан Вавринка.