НАСА картографира наводненията на Бахамите след урагана Дориан
Секция: Наука
05 Септември 2019 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА картографира наводненията на Бахамите след урагана Дориан

/КРОСС/ Докато много мисии на НАСА проследяват урагана Дориан, докато той си проправя път към Съединените щати, някои изследователи разглеждат това, което Дориан вече е оставил след себе си.Специализиран екип (Advanced Rapid Imaging and Analysis (ARIA)) в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния, използва синтетични радарни данни от радиолокационните спътници на Европейската космическа агенция (ESA, Copernicus Sentinel-1), за да изработи тази карта на наводненията на Бахамските острови. Светлосиният цвят показва райони, които вероятно са били наводнени, когато данните са били получени на 2 септември 2019 г. По-специално, картата показва наводнение в и около Марш Харбър на Абаковите острови.

Картата обхваща площ от около 109 на 106 мили (176 на 170 километра), показана от големия червен полигон. Всеки пиксел е с размери около 32 ярда (30 метра). Властите и отговорните лица могат да използват карти за наводнения като тази като ръководство за идентифициране на райони, които вероятно в даден момент се наводняват; картата може да е по-малко надеждна за градските или районите с растителност.
Жертви на Бахамите

Премиерът на Бахамите Хюбърт Минис каза, че жертвите от урагана Дориан на Бахамските острови са нараснали до седем и вероятно ще се окажат още повече, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Той уточни, че към известните досега петима загинали са се прибавили още двама, които са били тежко ранени и пренесени на остров Ню Провидънс, където са издъхнали.

"Можем да очакваме още смъртни случаи", каза Минис. Досегашните данни се основават на предварителна информация за жертвите и пораженията на остров Абако. Премиерът е посетил този остров и ще отиде на Гранд Бахама веднага щом позволят метеорологичните условия.

Окото на урагана се отдалечава от Бахамските острови.

Същевременно Дориан развихри тропически бури край най-източните части на крайбрежието на щата Флорида, предаде рано днес Асошиейтед прес.

Националният център на САЩ за ураганите съобщи, че Дориан остава буря от втора категория и се придвижва на североизток със скорост около 7 км/ч почти успоредно на източното крайбрежие на Флорида, но над океана. Ветровете достигат скорост до 175 км/ч, посочи АП.