София е домакин на конгрес посветен на донорството
Секция: Здраве
05 Септември 2019 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
София е домакин на конгрес посветен на донорството

/КРОСС/ От днес до 8 септември София е домакин на Десетия юбилеен международен медицински конгрес на Югоизточно-европейския медицински форум.

Конгресът ще обсъжда едни от най-приоритетните за Европа тем селението, бъбречни и сърдечни трансплантации, репродуктивно здраве, ортопедия и травматология и други. Какво предстои? Гости по темата в студиото на сутрешния блок на БНТ бяха президентът на форума доц. д-р Андрей Кехайов и президентът на Световната медицинска асоциация - проф. Леонид Айделман.

България е инициатор за създаването на този форум преди 15 години и 10-тия юбилеен конгрес беше логично да бъде проведен тук. Темите, които ще се обсъждат на форума, плюс кръглата маса, която ще проведем за здравеопазването през 21-ви век - принципи и ценности, плюс посещението на 65 лектори от 25 страни, както и присъствието на президента на Световната медицинска асоциация, всичко това е голяма чест за нас. Това коментира президентът на форума доц. д-р Андрей Кехайов. Аз съм убеден, че юбилейния конгрес няма да е просто обикновен конгрес, а той ще си постави високи цели и конгреса ще излезе с резолюция, подкрепяща принципи и ценности, споделяни от СЗО, от Световната медицинска асоциация, допълни той.

Медицината се развива с много високи темпове - медицината, която познаваме днес, не е съществувала 10-20 години по-рано. Много от болестите, които преди време се лекуваха по-дълго време, днес се лекуват с по-добра техника и по-бързо, а някои болести, за които нямаше лечение преди години, днес са лечими. Това каза от своя страна президентът на Световната медицинска асоциация - проф. Леонид Айделман.