Китай и САЩ ще подновят търговските преговори в началото на октомври
Секция: ИКОНОМИКА
05 Септември 2019 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай и САЩ ще подновят търговските преговори в началото на октомври

/КРОСС/ Китай и САЩ се договориха да проведат търговски преговори на високо ниво в началото на октомври във Вашингтон, обяви в четвъртък Китайското министерство на търговията на фона на опасенията, че ескалиращата търговска война може да предизвика глобална икономическа рецесия, предаде Ройтерс.

Съобщението последва проведен по-рано през деня телефонен разговор на китайския вицепремиер Лю Хъ с американския търговски представител Робърт Лайтхайзър и с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, се казва в съобщение на уебсайта на Министерството на търговията на Китай. Управителят на китайската централна банка И Ган също е взел участие в проведените телефонни разговори.

"И двете страни се съгласиха, че трябва да работят заедно и да предприемат практически действия, за да създадат добри условия за консултации", посочи министерството.

Търговските екипи от двете страни ще проведат разговори в средата на септември преди преговорите на високо ниво в началото на следващия месец, допълни Министерството на търговията.

Говорител на кабинета на американския търговски представител потвърди пред Ройтерс, че Робърт Лайтхайзър и Стивън Мнучин са разговаряли с Лю Хъ и посочи, че те са се съгласили да проведат "в следващите седмици" търговски разговори на министерско ниво във Вашингтон.

Опитите за подновяване на търговските преговори са факт, след като Вашингтон започна да налага от 1-ви септември мита от 15% върху допълнителен китайски внос на стойност 112 млрд. долара, докато Китай започна да въвежда мита от 5% върху вноса на суров петрол от САЩ като част от заплахата на Пекин за контрамита на стойност 75 млрд. долара.

Пекин също така подаде жалба срещу Съединените щати в Световната търговска организация относно новите американски мита спрямо стоките внасяни от Китай.

Съединените щати пък планират да увеличат от 1-ви октомври и тарифната ставка до 30% от вече действащото 25%-но мито върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди във вторник, че ще бъде "по-неумолим и строг" спрямо Пекин през втория си управленски мандат, ако търговските преговори се проточат до президентските избори в САЩ през есента на 2020-а година. Това от своя страна засили опасения на световните капиталови пазари, че продължаващите търговски спорове между Вашингтон и Пекин могат да предизвикат икономическа рецесия в САЩ.

Китайските лидери ще имат доста запълнен график през следващия месец, подготвяйки се за празнуването на Националния ден на 1-ви октомври. Те също така ще проведат ключова среща през октомври, на която да обсъдят подобряването на управлението и "усъвършенстването" на социалистическата система на страната - повече от година след провеждането на последната подобна среща, съобщиха държавни китайски медии, цитирани от Ройтерс.

Днешната новина за подновяване на търговските преговори на високо ниво в началото на октомври допринесе за инвеститорският риск-апетит на световните финансови пазари, който започна да набира скорост през вчерашната търговия на фона на отслабващи геополитически напрежения свързани с Хонконг, Великобритания и Италия.

Азиатските борси задълбочиха възходящото си движение, като японският фондов индекс Nikkei нарасна с 2,12%, основният китайски индекс Shanghai Composite - с 0,96%, южнокорейският Kospi - с 0,82% и австралийският индекс ASX 200 - с 0,92%.

Индексът на хонконгската борса Hanг Seng се понижи с 0,51% след вчерашен ръст с близо 4%, като инвеститорите се питат, дали новите отстъпки на властите в Хонконг ще сложат края на многомесечните протести на острова.