Оставиха в ареста братята лихвари, действали в столицата
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Септември 2019 12:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оставиха в ареста братята лихвари, действали в столицата

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд определи най-тежката мярка за неотклонение на двамата обвинени за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици в столичния квартал „Христо Ботев", за които обвинението поиска „Задържане под стража", съобщиха от спецпрокуратурата.

Съдът прие, че са налице достатъчно доказателства, за да се предположи, че ръководителят на групата и неговият брат са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че могат да извършат нови престъпления. В това число да повлияят на хода на разследването.

Четиримата участници в престъпното сдружение бяха задържани на 2 септември 2019 г. при мащабни съвместни действия на Специализираната прокуратура и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Събраните доказателства сочат, че от началото на 2016 г. те са предоставяли парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани (в т.ч. техните семейства) и физически малтретирани. Освен това, участниците в групата са разпространявали наркотици в различни райони на столицата.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва.