Взривове от каменна кариера рушат домове в Пловдивско
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Септември 2019 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взривове от каменна кариера рушат домове в Пловдивско

/КРОСС/ Жители на Пловдив и на шест села излизат на протест, съобщава Нова телевизия. Очаква се днес те да блокират подхода от магистрала "Тракия", който води към Асеновград.

Причината за недоволството на хората е кариера за добив на инертни материали. По думи на протестиращите става въпрос за екологично бедствие. Те обясниха, че са избрали да изразят протеста си именно в празничния ден, за да привлекат по-сериозно вниманието на властите към проблема.

Местните са убедени, че кариерата създава риск за здравето им и околната среда. Освен това къщите на някои от тях вече са напукани заради взривовете в кариерата.

По тази причина протестиращите настояват за спиране на работата на двете кариери.

От своя страна директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев обясни, че са били извършени над 40 проверки и издадени 6 предписания. От общо 5-те издадени акта на двете кариери два се обжалват.

Шилев увери, че в момента стойностите на замърсяване не превишават нормите.

От Министерството на енергетиката съобщиха, че на фирмата е издаден акт за 50 000 лева, който се обжалва. Според самата фирма извършваните от нея дейности са напълно законни и за тях имат необходимите документи. Въпреки че концесията й изтича през 2021 г., фирмата е поискала да бъде удължена с още 15 години.