България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия
Секция: ПОЛИТИКА
07 Септември 2019 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия

/КРОСС/ България ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това научи неофициално Нова тв от свои източници в Брюксел.

Според изтеклата информация новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник-председатели Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с „Дигиталиазация”. Предвижда се за комисар по отбрана да бъде избран бившият говорител на комисията – Маргаритис Схинас от Гърция.

За Върховенството на закона очаквано е посочена чешката комисарка Вера Юрова, а Румъния получава ресор „Транспорт”. Земеделие отива при поляците, а трите топ ресора – „Конкуренция”, „Икономика” и „Търговия” съответно се разпределят между Франция, Финландия и Ирландия. Политическите сили са разпределени в новия състав на комисията по следния начин: социалистите с десет комисари, девет комисари и председател на ЕК за ЕНП и пет за Обнови, които са бившите либерали.

Новата Комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври.

Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя вече редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентност. Последната част от пъзела бе наместена след като в петък Италия представи своя кандидат, бившия премиер социалист Паоло Джентилони. Любопитна подробност е, че освен председателката, която е с аристократичен произход в кабинета и влиза още един потомствен аристократ. Това е Джентилоти.