Евродепутатът Цветелина Пенкова ще открие информационен офис във Велико Търново
Секция: ПОЛИТИКА
07 Септември 2019 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евродепутатът Цветелина Пенкова ще открие информационен офис във Велико Търново

/КРОСС/ Евродепутатът Цветелина Пенкова ще открие информационен офис във Велико Търново. „Градът е историческа и духовна столица на България с много млади хора и енергия, който предлага добри възможности“, посочи Цветелина Пенкова пред журналистите във Велико Търново.

Тя отбеляза, че за да има активна връзка между евродепутатите и българските граждани е необходимо изграждане на информационни центрове и офиси в страната. До края на месеца Пенкова ще разкрие свой офис в София, в Студентски град, а след това подобен център ще бъде открит и във Велико Търново. Областният председател на БСП Петко Тюфекчиев уточни, че това ще бъде първи информационен офис на евродепутат от групата на социалистите и демократите от Европейския парламент в града.

"Целта е всеки да се запознае директно с възможностите, които предоставя ЕС, начините за обмен и за кандидатстване по различни програми, както и разкриването на стажове за младите хора", посочи Пенкова. Според нея една от важните задачи пред българските представители в ЕП е да съдействат на близо 250 хиляди български граждани, живеещи във Великобритания след Брекзит, и в периода, в който протичат процесите на откъсване на страната от ЕС.

Като член на Комисията по бюджетен контрол Цветелина Пенкова ще продължи да следи данните, свързани със злоупотребата на евросредства в рамките на всички страни членки на съюза.

Сред другите приоритетни теми ще бъдат т.нар. двойни стандарти и защитата на потребителите, както и възможностите на Кохезионния фонд, общата селскостопанска политика и влизането на България в Шенгенското пространство.

„Фрагментираността на ЕП и изборът на негов председател с неубедително мнозинство е доказателство, че гласът на всеки един представител в Европейския парламент ще има значение, което е важно за защита на националните интереси“, завърши Пенкова.