В Ню Йорк изтребват плъховете с алкохол
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Септември 2019 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Ню Йорк изтребват плъховете с алкохол

/КРОСС/ Властите в Ню Йорк започват масирана атака срещу милионите плъхове, превърнали се в една от нежеланите забележителности на града. Няма да се използват химически препарати, а напълно екологичен способ за справяне с напастта, която души града от векове - алкохол.

Радикалното решение вече бе демонстрирано и градските власти са готови да дадат зелена светлина за алкохолно изтребление на гризачите, съобщава CNN. Действието е просто: плъховете се подлъгват с примамка, преди да бъдат удавени в кофа с алкохол.

Новите джаджи ще бъдат разположени в районите на Бруклин с най-голяма популация от гризачите, някои от които достигат големината на улични котки. За акцията обяви президентът на район Бруклин Ерик Адамс на пресконференция след успешна демонстрация на алкохолно давене на плъхове.

Устройството Ekomille, произведено от фирмата Rat Trap Inc., привлича с храна гризачите, които след това пропадат през скрита врата в кофата с алкохол.

"Това ги нокаутира и те вероятно се давят", обясни президентът на фирмата Антъни Джакинто. Плъховете се качват по стълбица, за да докопат примамката, сензор задейства специален лост, който ги потапя в корито, побиращо до 80 мъртви гризача.

"Плъхът се чувства сигурен и в безопасност в устройството, прозрачното му покритие осигурява естествена светлина. Разтворът в резервоара, напълно естествен и нетоксичен, моментално праща гризача в безсъзнание", се казва в упътването на устройството в сайта на компанията.

По време на демонстрацията санитари отвориха контейнера и показаха на репортерите ужасяващите резултати от използването на алкохолното оръжие: кофа, пълна с безжизнени тела на гризачи.

В Ню Йорк отдавна се носи легенда, че плъховете са повече от хората. Преброяване през 2014 г. опроверга тази градска легенда, но все пак установи, че плъховете са доста - около 2 милиона.

През 2017 г. кметът Бил де Блазио обяви за проект на стойност 32 милиона долара, който да елиминира напастта от плъховете.