Вицепрезидентът: Децата ни дават урок – с протегнати ръце да заменим стените, които разделят
Секция: ПОЛИТИКА
10 Септември 2019 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: Децата ни дават урок – с протегнати ръце да заменим стените, които разделят

/КРОСС/ „Трябва да се поучим от децата си как да заменим стените с протегнатите ръце един към друг, да искаме да опознаваме и разбираме другия." Това послание изпрати вицепрезидентът Илияна Йотова от сцената на XII Международен фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Италия", който се провежда под неин патронаж.

От 2012 г. вицепрезидентът на Република България е патрон на този фестивал, чието начало е поставено през 2007 г. в италианския град Лидо ди Йезоло.

Конкурсът се организира от Арт център „Кърнолски" в сътрудничество с италианската асоциация И.Т.А.К.А и местната община. В тазгодишното издание над 500 участници от 10 страни ще се изявят със своите таланти до 14 септември. България е представена от 70 деца и младежи от различни краища на страната. Председател на Арт център „Кърнолски" е Димитър Кърнолски - син, потомък на известния български композитор Димитър Кърнолски. Заедно със Снежана Полихронова - Кърнолски двамата развиват успешно наследената от композитора дейност.

Вицепрезидентът поздрави организаторите от Арт център „Кърнолски" за постоянството и енергията, с които работят за развитие на културата и в България, и в Италия, и в Гърция. Благодарности за подкрепата вицепрезидентът Йотова отправи към „ценните приятели на България" в Италия.

„Културата е най-силният антидот срещу агресията сред децата и отчуждаването", изтъкна Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента не трябва да се правят компромиси с културата и тя не бива да пада жертва на бюджетни ограничения. Илияна Йотова подчерта, че в днешния несигурен и разделен свят имаме най-голяма нужда от култура, от изкуство. „Те са най-прекият път към единството и мира", посочи вицепрезидентът.

Към художествените ръководители Илияна Йотова се обърна с думите: Вие сте основният заряд за развитието на нашите деца.

По-рано вицепрезидентът разговаря с кмета на Лидо ди Йезоло Валерио Дзоджа. Двамата обсъдиха сътрудничеството в сферите на културата и туризма.