Прокуратурата обвини председателя на НД "Русофили" в шпионаж (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Септември 2019 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата обвини председателя на НД "Русофили" в шпионаж (обновена)

/КРОСС/ Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Малинов е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. и е със забрана да напуска страната. "Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две - Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания", обясниха от прокуратурата. И двете организации се свързват с пенсионирания генерал Решетников.

"Изявления ще има само за фактите, които могат да бъдат оповестени на този етап на разследването. На въпроси няма да отговаряме". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг.

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин.

Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем, поясни Цацаров.

"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства.

На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев. От думите му стана ясно, че е намерена и докладна на руски език.

Повдигнато е обвинение в шпионаж на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов, обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Иззети са компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета е докладна дописка от Малинов за преориентиране на страната към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.

„Ние концентрираме усилията си в 5 основни направления" - дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтове , собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия.

Според Малинов следва да се упражнява политическо влияние неявно. Предвижда се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция.

В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер.

„Скъпи приятели! Американците започнаха кампания „руски шпиони в България", написа във Фейсбук Леонид Решетников.

„...опитват се да свържат нашето общество за руско историческо просвещение „Двуглав орел", което работи само в Русия, към някакви фантастични планове. Но това им е достатъчно да громят истинските български патриоти. Уверен съм, че с тези акции настоящата българска власт напълно ще се дискредитира в очите на българския народ. Да нападат хора само затова, че почитат традициите и историята, жертвите, дадени от Русия при създаването на българската държава могат само враговете на България", пише Решетников в профила си в социалната мрежа.

Пред Радио Пловдив политологът Даниел Смилов коментира, че до момента не сме имали подобна активност на българските служби, въпреки че сериозни поводи за намеса не са липсвали като при казусите "Гебрев" и "Скрипал". Има неочакваност в акциите на прокуратурата. Да коментираме правната страна на въпроса е невъзможно, защото нямаме информация. Казусът е сложен, но ако става дума за социологическо проучване, то трудно би било квалифицирано като акт на шпионаж, независимо от съдържанието му. Предполагам, че службите имат и друга информация.

Смилов не обвърза реакцията на МВнР за откриването на изложбата за 9-ти септември в Руското посолство и акцията на прокуратурата вчера. В първия случай отговорът на София беше оправдан и добре аргументиран, защото не става дума за пренаписване на историята. Шпионският скандал е доста сложен, тук основата е в правовата държава и законите на държавата. Не бих искал това да е някаква обща кампания, каквито и да са нейните цели, включително за харесване на десния избирател.

Със сигурност ще има изостряне на отношенията с Русия. Странно е, че е избрана организация с маргинално влияние в политическата сфера, в същото време като се вгледаме в управляващото мнозинство там е партия Атака, която е откривала кампания в Русия, гордее се със сътрудничестовото с определени личности и служби.