Започва театралният фестивал "Сцена на кръстопът" със спектакъла "По-полека" (СНИМКИ)
Секция: КУЛТУРА
11 Септември 2019 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва театралният фестивал "Сцена на кръстопът" със спектакъла "По-полека" (СНИМКИ)

/КРОСС/ Довечера в Пловдив се открива 23-ят Международен фестивал „Сцена на кръстопът". Театралният форум ще продължи до 21 септември. Началото ще сложи премиерата на представлението „По-полека" - продукция на Пловдивския драматичен театър и Младежкия театър „Николай Бинев".

Постановката е по песни на Стефан Вълдобрев, а сценарият е на Ваня Щерева и Стайко Мурджев. Режисьор е Владимир Люцканов. Участват актьорите Филип Аврамов, Радина Думанян, Алексей Кожухаров, Маргита Гошева и др.

Второто премиерно представление на Пловдивския театър - „Слава", е на 12 септември.

В 23-ия фестивал „Сцена на кръстопът" ще видим 22 представления на 12 трупи от цяла България, както и на гости от Украйна и Унгария. Финалът също ще бъде впечатляващ - на 21 септември, пред пловдивската публика, на сцената на Драматичния театър ще гледаме основателя и арт директор на „Сцената" Стефан Данаилов в тандем с Аня Пенчева в спектакъла „Актрисата".
Фестивалът тази година е под мотото „Театъра: невъзможното" и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата. Неизменен съмишленик и партньор на фестивала е Драматичен театър-Пловдив.

Концерт по повод 80-годишнината от рождението на Тодор Колев ще зарадва почитателите на големия актьор на 21 септември от 19 часа в Драматичния театър в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът" . „За Тодор Колев" е проект на Камен Донев, в който той заедно със свои съученици и приятели ще представи спомени и разкази от първо лице, както и избрани песни на големия български артист и вдъхновител.
В рамките на театралния форум ще бъдат представени книгите „Театрална география, история, личности" на Стефан Янков, „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос" от д-р Петър Кауков, „Театралният път на режисьора Слави Шкаров" от Йордан Георгиев и книгата „Аз| Остава" за група Остава. Ще видим и селекция от най-добрите сценични плакати на Радослава Боор със заглавие „Плакатът: Радост&Слава".

„Отново е септември и пак на касата на театъра има опашки! Ще видим наистина великолепни спектакли, изключителни режисьори, талантливи актьори, младите колеги от НАТФИЗ, 4 значителни книги за историята и същността на театралното дело! Със сигурност на публиката предстои едно добро забавление с най-значимото в театралния живот. Всичко, което е любопитно е тук, в Пловдив!", каза директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев.

Заместник-кметът инж. Александър Държиков поздрави организаторите по повод началото на 23-тото издание и отбеляза, че фестивалът, който е традиционна част от Културния календар на Община Пловдив, става все по-интересен, с все по-висок рейтинг и все по-очакван от пловдивската публика. Доказателство е и фактът, че билетите за голяма част от представленията свършват за ден. Той пожела успех на 23-ия фестивал „Сцена на кръстопът" и на добър час на двата премиерни спектакъла, които бяха представени от част от творческите екипи.

Билетите за Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът" се продават на касата на театъра и онлайн в платформата на Драматичен театър-Пловдив www.tickets.dtp.bg.
В сайта на фестивала http://scenatepe.com/ може да прочетете анонси за всички представления от основната програма, там са поместени новини, както и датите и часовете на съпътстващите събития от тазгодишното издание на „Сцена на кръстопът".


Снимке Катрин Гутман.