Инж. Васил Василев бе избран за вицепрезидент на Европейската ловна федерация
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2019 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Инж. Васил Василев бе избран за вицепрезидент на Европейската ловна федерация

/КРООС/ Председателят на УС на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев беше избран единодушно за вицепрезидент на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) от членовете на Генералната асамблея, която заседава днес в Брюксел. В 12-членния управителен орган на FACE той ще представлява интересите на ловците от европейския Югоизточен регион, в който влизат ловните организации на България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Турция. Председател на федерацията е Торнбьорн Ларсон (на снимката в дясно).

Създадена през 1977 г., FACE обединява организации от 37 европейски държави, представляващи 7 милиона членове. Мото на организацията е „Гласът на европейските ловци". Генералната асамблея днес прие за нов член ловната организация на Исландия, а в европейското ловно семейство се завърна и Испания.

Тясно свързана с FACE е интерпарламентарната група „Биоразнообразие, лов и селски райони", чиято дейност ще бъде подновена и в мандата на новия Европейски парламент. Известна още като „Ловната група", тя е създадена през 1985 г. и обединява евродепутати от различни политически семейства, които се интересуват от въпросите на лова и устойчивото управление на природните ресурси. На преучредителното събрание вчера заявления за членство в групата подадоха и българските евродепутати Асим Адемов (Европейска народна партия), Петър Витанов (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), Атидже Алиева-Вели („Обнови Европа"), Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков („Европейски консерватори и реформисти").

 

 

В търсене на подкрепа за каузите на ловната общност в България, преди събитието председателят на СЛРБ проведе срещи и с евродепутатите Андрей Ковачев (ЕНП), който е заместник-член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, и Иво Христов ("Социалисти и демократи") - заместник-член на същата комисия, а също и на комисията по рибно стопанство.

Вечерта на 10 септември, по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, инж. Василев посети изложба, посветена на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция и началото на българския парламентаризъм, която бе открита в сградата на Европейския парламент в присъствието на председателя му Давид Сасоли.