Медицинските сестри: Искаме стартова заплата 1120 лв.
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2019 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медицинските сестри: Искаме стартова заплата 1120 лв.

/КРОСС/ Стартова заплата в размер на две минимални заплати поискаха медицински сестри от цялата страна, които в този момент протестират пред Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Повечето от присъстващите носят лента с призив „Не на страха" и развяват лозунги „Здравеопазването не е търговия" и „Пациентите не са банкомати".

Сред протестиращите е Даниела Христова, която работи в отделението по гастроентерология на бургаската университетска многопрофилна болница. Медицинската сестра има 30 годишен стаж зад гърба си, за който взима заплата от 650 лв.

„Искаме достойни условия на труд и адекватно възнаграждение за труда ни. Искаме стартовата заплата на всички практикуващи сестри да бъде в размер на две минимални заплати", заяви тя и добави, че настоява да бъдат премахнати търговските дружества в здравеопазването.

Протестиращите настояват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази професия, да бъде подписан Колективен трудов договор на Национално ниво с всички структури в здравеопазването, както и да се регламентира самостоятелната сестринска практика.
Организаторът на протеста, уволнената медицинска сестра Мая Илиева каза за БГНЕС, че утре ще опънат палатка и ще посрещнат депутатите като им задават различни въпроси, на които ако те не могат да отговорят, сестрите ще им кажат отговорите.

„Ще посрещаме депутатите винаги когато имат заседание - от сряда до петък. В дните, когато не заседават ще информираме гражданите, които преминават през пл. „Св. Неделя" и „Славейков". Ще разясняваме проблемите в здравеопазването. Ще питаме гражданите дали са платили раждането на детето им, знаят ли какво работят сестрите в реанимация, колко частни болници има у нас", разкри Илиева и добави, че протестът им става безсрочен. Безработната медицинска сестра обяви, че утре имат среща с комисията за неправителствените организации и такива предстоят със здравната и социална комисии.