Пенсиите ще се увеличат с най-малко 6% от догодина
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2019 16:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пенсиите ще се увеличат с най-малко 6% от догодина

/КРОСС/ Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г., каза социалният министър Бисер Петков, след като беше изслушан от ресорната комисия в Народното събрание.

"Ръстът на средния осигурителен доход отчитан от НОИ дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в три годишната бюджетна рамка и нашите очаквания и нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6%", каза министърът. Той обаче уточни, че точният процент ще стане ясен по-късно.

"При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота", обясни още социалният министър.

"През следващата година тя трябва да 610 лв. Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че минималната заплата не трябва да нараства. Този дебат ще се води докато нямаме яснота върху факторите, от които зависи минималната заплата и начина, по които тя да се определя", обясни още Петков.