Околовръстен път ще свързва бул. "Царица Йоана", Божурище и Сърбия
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2019 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Околовръстен път ще свързва бул. "Царица Йоана", Божурище и Сърбия

/КРОСС/ Предвижда се изграждането на околовръстен път край Божурище, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на дистрибуционен център на датска компания в Божурище. Проектът за пътя вече е готов. Той ще започне от булевард "Царица Йоанна", ще премине през индустриалната зона в Божурище и ще се свърже с магистралата за Сърбия. Борисов посочи, че инвестицията ще е около 50 млн. лева. Околовръстният път ще облекчи трафика в района и ще осигури и на живеещите и работещите в Божурище нормални условия.

"Обещавам да ускорим всички процедури. Веднъж трябва да спасим Божурище, втори път трябва да не отпъждаме инвеститорите", добави премиерът.

Бойко Борисов отбеляза, че в момента се отчита бум на инвестициите в България. Доказателство за това е огромният интерес към индустриалната зона в Божурище. По думите му има няколко огромни инвеститори, които искат да встъпят в България, но той не може да им позволи, защото трафикът ще блокира работата и живота в района. Затова, въпреки че изграждането на околовръстния път не е евтино, трябва да се изгради нужната инфраструктура, за да могат да продължат инвестициите в страната ни. "Асфалтът със сигурност създава милиарди инвестиции и хиляди работни места", изтъкна премиерът.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че датската компания е инвестирала 100 млн. евро за откриването на дистрибуционния център в България. Реализацията на този проект е доказателство, че България предлага привлекателна бизнес среда и дава стимули на чуждестранните инвеститори. По време на строителството на този център са работили около 500 строители. Караниколов добави, че в момента в дистрибуционния център ще бъдат назначени около 300 служители. Той обяви, че общо договорените инвестиции до момента в Индустриална зона Божурище са за 530 млн. лева. Освен това са осигурени 1600 работни места.

Общата площ на дистрибуционния център е 95 000 кв. метра. Общият капацитет за съхранение на стоки е близо 125 000 палетоместа. От дистрибуционния център ще се обслужват над 200 магазина на фирмата в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина.

Борисов припомни, че на откриването на завода на "Кока кола" в Костинброд преди около 10 дни също са обещали да отпуснат пари за нов път. "Там пътеките бяха червени, благодаря на JYSK, че днес са сини", пошегува се премиерът и добави: "Асфалтът дали се яде, или не, той създава милиарди инвестиции и хиляди работни места".

Борисов коментира и темата за Шенген. "Ние отдавна сме в Шенген с всичко, което правим", напомни той на журналистите. "Кой дойде - ние ви подкрепяме за Шенген, ами подкрепете ни като ни приемате", заяви премиерът.

На въпрос дали добрите отношения с президента Реджеп Ердоган не са ли гаранция за спиране на мигрантския поток, Бойко Борисов заяви, че всичко е факт.

Относно това дали Мая Манолова ще победи Йорданка Фандъкова на местните избори, той каза : "Я стига глупости". В отговор на въпрос, но "Манолова ще използва протеста на медицинските сестри срещу Вас", Бойко Борисов каза: "Тя какво ли не е използвала. Аз парите съм ги дал - не 50, даже са 86 млн.! Премиерът уточни още, че на Манолова "какво ли не е дал...".

По-рано през деня в Министерския съвет премиерът се срещна с колегата си от Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер.

"С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница. България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила", изтъкна Борисов.

Той акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Според българския министър-председател конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии.

Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност. Борисов посочи също предимствата на индустриалните зони и технологичните паркове в България, съобщиха от правителствената информационна служба.