България стигна 37-мо място в индекса „Икономическата свобода по света“
Секция: ИКОНОМИКА
12 Септември 2019 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България стигна 37-мо място в индекса „Икономическата свобода по света“

/КРОСС/ България се изкачва в индекса "Икономическата свобода по света" на института "Фрейзър", като в последното му издание за 2019 г. тя заема 37-о място от 162 държави и територии, на фона на 46-то място само преди година. Използваните данните в изследването са за 2017 г., съобщава Институтът за пазарна икономика, местен партньор на института "Фрейзър".

България постига най-високата си позиция заемана в индекса, но всъщност това е връщане на това най-високо място от 2009 г., когато е пак на 37-мо място. От 2009 г. до 2015 година има влошаване, а от 2015 г. се наблюдава обръщане на тенденцията, отбелязват експертите.

Няма изненади в подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година - на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,91 от възможни 10), Сингапур (8,71) и Нова Зеландия (8,5), а челната десетка се допълва от Швейцария, САЩ, Ирландия, Обединеното Кралство, Канада, Австралия и Мавриций, като всички са със стойност на индекса над 8. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.

Над България в класацията на индекса се нареждат Испания и Швеция, а под нея - Израел и Белгия. Общият ръст в стойността на индекса е 0,12 - от 7,43 до 7,55. За сравнение, в първата година, в която страната ни участва - 1985 г., стойността му е била 5,27.

Динамиката и класирането на страната обаче далеч не е еднакво в различните категории на индекса.

В категорията "Регулации" оценката за страната ни е 7,78, като се наблюдава леко подобрение спрямо предходната година. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната ни получава близки до максималните резултати.

В категорията "Свобода" на международната търговия (8,11) - България постига добър резултат поради членството си в ЕС, заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка.

В категорията "Стабилни пари" (9,43) - валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията, в която България традиционно постига най-добрите си резултати.

При категорията "Правна система и право на собственост" (5,28) остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. Тук обаче своята роля играе изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава максимален резултат, на фона на 0,85 миналата година, което от своя страна я тласка нагоре спрямо тези с по-значителни полови неравенства. Реални увеличения има само при надеждността на полицията (0,13) и независимостта на съдебната система (0,16), но по втория индикатор оценката е изначално много ниска - 3,49 от 10.

В подиндекса "Размер на правителството" (7,13) - промени няма. Оценката е сравнително ниска в резултат на високите държавни разходи и бюджетни трансфери и субсидии. Положително влияние обаче оказва благоприятният данъчен режим и, в частност, плоският данък, посочват от ИПИ.