Първи случай на западнонилска треска в Пазарджик
Секция: Здраве
12 Септември 2019 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи случай на западнонилска треска в Пазарджик

/КРОСС/ В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на 56 години от Пазарджик. „Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Жената е с възпаление на мозъка. Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория.

Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и „местните" видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи.

До август миналата година имаше 1 регистриран случай. От болните таза година само 1 е заразен извън България - в Кипър.

В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец и жената от Пазарджик. „Търсим вируса при всички изпратени материали за изследване на хора с мозъчни възпаления. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока", обясни още проф. Кантарджиев, цитиран от БГНЕС.

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилиската треска безсимптомно. В масовия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни оплаквания.

Тежките неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в напреднала възраст или със силно понижен имунитет.