Европейската централна банка смъкна лихвата по депозитите
Секция: ИКОНОМИКА
12 Септември 2019 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската централна банка смъкна лихвата по депозитите

/КРОСС/ Европейската централна банка (ЕЦБ) намали лихвата по депозитите, предават световните агенции. Този път намалението е с 10 базисни точки до -0.5%, което е изцяло в очакванията на участниците на пазара.
Прогнозите на банката са лихвените проценти по кредитите да останат на сегашните си

или по-ниски нива, докато инфлацията не се доближи постепенно и стабилно до определената цел от 2%. Освен това, от ЕЦБ промениха и нивата на новата серия от 3-месечни целеви операции за дългосрочно рефинансиране (програмата TLTRO III) така, че да се запазят благоприятните условия за банково кредитиране.

Нова система пък ще позволи на кредитополучателите да бъдат обслужвани с преференциални лихви, ако допустимото им кредитиране надвиши дадена граница, което ще стимулира банките да използват тези пари.

Важно нововъведение е програмата за купуване на облигации, с която ЕЦБ цели да стимулира забавящата се икономика в Еврозоната. С Програмата за количествено облекчаване (QE)банката ще инвестира 20 млрд. евро всеки месец в купуване на активи като това ще продължи, колкото банката сметне за необходимо.

Наред с очакванията на пазара, ЕЦБ представи и двустепенна система за лихви, насърчена от ръководителите на големи европейски банки. Целта й е да облекчи част от напрежението, което негативните лихви оказаха върху отчетите за баланса на институциите.