Пожарът край Котел обхвана над 2 000 дка площ
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2019 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Пожарът край Котел обхвана над 2 000 дка площ

/КРОСС/ Над 2 000 декара площ е обхванал големият пожар, който избухна в четвъртък край Котел. През цялата нощ на мястото останаха да дежурят екипи на пожарната.

Гасенето и опитите за овладяване на стихията ще продължат и в петък, но на ръка. Причината е силно пресеченият терен. Към момента няма опасност за Котел и околните села. Над 150 души - пожарникари, горски служители и доброволци участват в гасенето на пожара.Подновява се гасенето на пожара над Котел. Акцията беше прекратена през нощта поради риск за живота на огнеборците.

Пожарът обхвана близо 2000 декара сухи треви и папрати в района на Котел. Огънят е обхванал частично и боровата гора, каза за БНР комисар Владимир Демирев, директор на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" Сливен. Той обяви, че в момента в гасенето са включени всички сили и техника на противопожарната служба в Котел, подкрепени от екипи от Сливен.

Огънят се разраства заради силния вятър в района, а в Котел има опасност от задимяване, каза комисар Демирев

„Дори и в момента има задимяване на града, защото вятъра духа към града. Целта ни е да не допуснем да стане върхово горенето в боровата гора и да се усложни още повече ситуацията".

Запитан дали ще бъдат повикани подкрепления, комисар Демирев отговори:

„Повикали сме. Имаме два екипа от Котел, два от Сливен изпратени. От Омуртаг в момента пътува, сме поискали помощ. Сили на горското стопанство в Котел, всички са мобилизирани, доброволното формирование на общината и допълнително от горските стопанства".

По информация на жителите на Котел огънят е тръгнал в обедните часове. Все още не е ясна причината за неговото възникване.