Петя Аврамова: АМ "Струма" е един от приоритетните обекти
Секция: Автомобили
13 Септември 2019 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петя Аврамова: АМ "Струма" е един от приоритетните обекти

/КРОСС/ АМ "Струма" е един от приоритетните обекти. Пуснахме 6 км от съоръжението предсрочно. Вече има процедирани проекти и очакваме да започнем строеж. Нашите усилия са да приключим в този програмен период, като в него влиза и най-тежкият участък - Кресненското дефиле. Тази есен трябва да имаме избран изпълнител. Това заяви в ефира на сутрешния блок на БНТ Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Що се отнася до пожара и нанесените щети на "Струма" в момента там се извършват строителни дейности и се укрепва самият виадукт. Това ще струва на българите 1 млн. 800 хил. лева. Срокът е 4 месеца и се надяваме да приключат строителните дейности по-рано, каза още тя.

АМ "Хемус" също е сред приоритетите на правителството, министерството и АПИ. Надяваме се да пуснем още 10 км. Текат отчуждителни процедури, които са към края си. Изготвят се проекти, за да започнем строеж, обясни още тя. Попитана за новите знаци и какви ще са те, Аврамова заяви, че основната идея е да се подобри пътната безопасност. Те ще осигуряват по-голяма информираност. Част от знаците са за въведените елавтомобили и автомобилите на водород, както и за ТОЛ таксите, обясни Аврамова. По думите й 447 млн. лева са заделени за свлачища и срутища.

Тези дни беше дадена зелена светлина за реализиране на проекта за модернизация на пътя Мездра - Ботевград, който е част от трасето Видин - Ботевград. Този проект е дългоочакван за Северозападна България. Всички, които шофират по трасето знаят, че това е участък, който изнервя шофьорите, защото има множество завои, двулентов път, с тежкотоварен трафик, който създава предпоставки за ПТП-та, посочи тя. По думите й приемането на постановлението е дало възможност Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поеме ангажименти за разходи от близо 420 милиона и да стартира този проект. Аврамова заяви, че вече има избран изпълнител за ЛОТ 2 - участъкът от Мездра, и се очаква да бъде избран тези дни и изпълнител за ЛОТ 1.

Тази есен започва дългоочакваният ремонт на този път. 2023 г. е индикативният срок за ремонта на целия участък от Видин до Ботевград, работи се и по останалата част от трасето - от Видин до Ружинци, каза още тя.