Зам.-министър Николова: Местните власти ще имат повече възможности за значими за регионите инвестиции
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2019 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Николова: Местните  власти ще имат повече възможности за значими за регионите инвестиции

/КРОСС/ Изпълнението на оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. допринесе за увеличение от 1% на Брутния вътрешен продукт на България. Със завършването на настоящата програма - „Региони в растеж", очакваме този процент да бъде по-голям.

Това отчете заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на семинар на тема „Устойчиви инвестиции в устойчиво градско развитие". Форумът се провежда в град Осиек, Република Хърватия, и се организира от Генерална дирекция „Регионална и градска политика" на Европейската комисия и Мрежата за градско развитие, в сътрудничество с хърватското Министерство на регионалното развитие и фондовете на ЕС и Университета в Осиек.

Заместник-регионалният министър отбеляза, че страната ни се готви усилено и за изпълнението на проекти за развитие на регионите през периода 2021-2027 г. В тази връзка България, Хърватия, Полша и Испания участват в пилотен проект за засилване на административния капацитет, изпълняван съвместно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Според Николова подобряването на капацитета на държавните органи и местните власти, както и създаването на регионално ниво за вземане на решения, ангажирани с инициирането и избора на проекти, ще доведе до повече значими и с добавена стойност инвестиции, както и до намаляване на различията между регионите.

„Капацитетът на регионално ниво е от изключително важно значение, защото България е една от държавите в ЕС, която е с централизирано управление на всички секторни политики, включително регионалната, и предизвикателството да се делегират правомощия на регионално ниво е голямо. Сега имаме възможност чрез новите регламенти на ЕК за следващия програмен период да приложим политика, ориентирана към нуждите на регионите, чрез засилено участие на регионалните и местни власти. Те ще имат повече възможности чрез партньорства да участват в процеса за иницииране на значими за региона инвестиции, които да доведат до икономическо развитие и са ориентирани към нуждите и специфични потребности на територията", заяви Николова.

Чрез изпълнявания съвместен проект с ОИСР, финансиран от ЕК, ще се зададе рамка за увеличаване на административния капацитет не само на Управляващия орган на програмата, но и на съществуващите междинни звена в страната, които подпомагат изпълнението й. С него ще се постави фокус върху изграждането на капацитет на регионално ниво. Вече е изготвена „пътна карта", с която са идентифицирани заинтересованите страни относно прилагането, програмирането и изпълнението на териториалния подход за развитие.

"През следващияпрограмен период имаме намерение средствата за регионално развитие да бъдат насочени основно към изпълнението на териториален подход за въздействие. Финансирането на инвестиции в изпълнение на интегрирани стратегии за развитие ще се поеме от бъдещата оперативна програма за развитие на регионите, като се очаква и останалите оперативни програми да имат принос към изпълнението на новия подход на регионалната политика", коментира още зам.-министър Николова.

Участие в семинара взеха и представители на общините Бургас, Благоевград, София и Варна, които представиха своите проекти за градско развитие и дискутираха възможностите за изпълнение на успешни практики, които да доведат до повишаване на стандарта и качество на живот в градските англомерации, привличането на инвеститори и възможностите за развитие на туризма. Успешни регионални политики и възможности представиха и от Националното сдружение на общините в Република България.