Съдът остави за постоянно в ареста собственика на „ТАД Груп“
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2019 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът остави за постоянно в ареста собственика на „ТАД Груп“

/КРОСС/ Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста собственика на „ТАД Груп" Иван Тодоров. Той е обвинен в подбудителство към кибертероризъм на служителя си Кристиян Бойков, който е сочен като извършител атаката срещу базата данни на НАП.

Според второто обвинение Тодоров е ръководител на организирана престъпна група. Съдът прие, че обвиненията се опират върху достатъчно доказателства.

Прокурорът Даниела Ангелова коментира след решението:

„Всички доказателства, които следва да бъдат налице са събрани към този момент, така и Апелативният съд, както и първоначално Специализираният наказателен съд прие, че е налице обосновано предположение да се приеме, че обвиняемият е извършител и на това престъпление".

Адвокатът на Иван Тодоров Ина Лулчева заяви, че решението е очаквано, въпреки, че в делото няма доказателства Тодоров да е склонявал Бойков да проникне в данните на НАП. Не е посочено и какви действия е извършила престъпната група, което според нея е притеснително.

„Преписан е текст на закона и не се казва как е извършено престъплението. Съдът казва, че днес не е необходимо да се каже - достатъчно е това. Което означава, че всеки български гражданин може да бъде обвинен, че е извършил нещо като се препише закона, без да се посочват фактите. А това вече би следвало да ни притеснява много", каза Лулчева.

Решението на Апелативния спецсъд е окончателно.