Строителна фирма остави без ток 1800 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в центъра на София
Секция: ИКОНОМИКА
13 Септември 2019 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Строителна фирма остави без ток 1800 клиенти на ЧЕЗ Разпределение в центъра на София

/КРОСС/ Строителна фирма скъса кабел 10 киловолта, собственост на ЧЕЗ Разпределение, и за близо час остави без електрозахранване 1800 клиенти на дружеството в центъра на София в района на бул. „Дондуков" и ул. „Г. С. Раковски". Това е трети случай на скъсан кабел при несъобразени изкопни дейности от началото на седмицата. На 10 септември бе скъсан кабел 20 киловолта на ЧЕЗ Разпределение, в резултат на което без електрозахранване за около 1 час останаха около 1000 клиенти на дружеството на територията на кв. Требич, кв. Илиянци, кв .Нови Искър и с. Мрамор, а на следващия ден за около 30 минути без ток останаха около 3100 клиенти на територията на кв. Панчарево, Герман и Кокаляне.

„Навременното съгласуване на строителните и ремонтните работи е изключително важно, защото ще предотврати неудобствата за домакинствата и бизнеса", заяви Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане" в „ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Строителните проекти би трябвало предварително да се съгласуват с електроразпределителната компания. В рамките на това съгласуване дружеството в писмен вид информира строителя, че е длъжен да го уведоми за деня и мястото на стартиране на изкопните дейности. В голяма част от случаите, обаче, тези изисквания не се спазват. Освен това често пъти информацията за стартиращите строителни дейности се получава предходния ден или в деня на тяхното стартиране, което прави реакцията на ЧЕЗ Разпределение невъзможна.

ЧЕЗ Разпределение очаква от фирмите да информират компанията поне две седмици предварително къде и кога ще извършват изкопни дейности. Това може да става на телефон 0700 10 010 или на имейл кlienti@cez-rp.bg.