Станислав Владимиров към министър Димов: Имате ли сили да накажете РИОСВ – Перник за бездействието им?
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2019 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станислав Владимиров към министър Димов: Имате ли сили да накажете РИОСВ – Перник за бездействието им?

/КРОСС/ „От началото на 2019 г. досега неколкократно е отчетено завишаване на фини прахови частици във въздуха в Перник. От няколко месеца, в различни райони на града, почти всяка вечер се усеща задушлива миризма, която притеснява перничани. Въпреки стотиците оплаквания, местните институции не предприемат никакви мерки, за да спре това". Тома каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Станислав Владимиров във въпрос към министъра на околната среда и водите Нено Димов. Той заяви, че тази постоянна замърсеност на въздуха предразполага към редица респираторни заболявания и влошаване на симптомите на други. Владимиров бе категоричен, че затова е нужно са бъдат взети спешни мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Станислав Владимиров коментира, че проблемът не се решава, а дори се задълбочава заради бездействието на институциите в Перник, които са под контрол на МОСВ и вървят след събитията. „Факт е, че има санкционирани, но след граждански протести и журналистически изследвания и никога превантивно. Това поражда липса на доверие към институциите и съмнения, че имат сили да се справят с нарушителите", заяви народният представител. Той коментира още, че е сигурен, че освен "Топлофикация - Перник" и други предприятия си позволяват да нарушават правилата, защото виждат безсилието на държавата. „Задавал съм много въпроси за качеството на въздуха в Перник и всеки път отговорите, които ми давате, не ми вдъхват надежда, че РИОСВ - Перник може да се справи с този огромен проблем", обърна се той към министър Димов.

Станислав Владимиров добави, че станцията за измерване на качеството на въздуха, която се е намирала на едно от най-натоварените кръстовища в Перник е била преместена почти в градския парк от подопечните на МОСВ институции. Той коментира, че е нормално там показателите да са далеч по-добри отколкото в индустриалната зона. „Директорът на ТЕЦ „Република" каза, че почти една година са горили биомаса, а на площадката си съхраняват отпадъци и бали сено. Къде е контролът? Имате ли сили да накажете РИОСВ - Перник, защото се вижда, че огромният проблем с контрола на качеството на въздуха и водите не се решава.", каза Владимиров.