Google с глоба от почти 11 000 долара за неизтриване на забранено съдържание
Секция: Технологии
13 Септември 2019 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Google с глоба от почти 11 000 долара за неизтриване на забранено съдържание

/КРОСС/ Google е платила глоба в размер на 700 000 рубли или 10 900 долара за това, че не е изтрила резултатите от търсене, свързано със забранена информация, съобщи руският орган за надзор на комуникациите "Роскомнадзор" за Спутник, цитиран от БГНЕС.

Google е платила глоба в размер на 700 000 рубли за това, че не е изтрила списък с уебсайтове, блокирани в Русия", гласи изявлението на надзорния орган.

Миналата седмица ръководителят на "Роскомнадзор" подаде жалба, че технологичната компания не е изплатила глобата, както и е променила параметрите за филтриране на търсене, за които първоначално е била глобена.

През юли органът наложи близо 11 000 долара глоба на технологичния гигант, за това, че не е премахнало определено съдържание от платформата си, което се смята за нарушение на руските закони за интернет. Той заяви, че повече от 1/3 от линковете в единния регистър за незаконно съдържание са останали в резултатите от търсенето.

Година преди това Русия въведе закон, който изисква онлайн търсачките да изтриват всякакви хипервръзки към съдържание, което е забранено в Русия. Google отказа да свърже платформата си с федералната информационна система, където са изброени забранените уебсайтове.