Стотици служители на НКЖИ се включиха в инициативата „Красива гара“
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Септември 2019 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стотици служители на НКЖИ се включиха в инициативата „Красива гара“

/КРОСС/ За поредна година служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура" почистиха десетки гари и гарови пространства в цялата страна, в рамките на инициативата „Красива гара". По този начин Компанията се включи за девета поредна година в националната кампания „Да изчистим България заедно" и отбелязване на Световния ден на чистенето.

НКЖИ поддържа и стопанисва 298 жп гари, 392 жп спирки и 17 разделни поста. Интересен факт е, че в страната ни съществуват десетки впечатляващо красиви и живописни места, достъпни само по релси. Такива са жп спирка Средна Арда, в близост до Кърджали, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир „Студен кладенец"; на живописния водопад Скакавица можем да се насладим от жп спирка Скакавица в Земенския пролом на река Струма; жп спирка Звезделина, част от една от най-живописните железопътни линии - Русе-Подкова; жп спирка Съботковци, в близост до Габрово; жп спирка Отдих до Карлово; жп гара Генерал Тодоров пък е отличен изходен пункт за екскурзии по склоновете на Кожуха - някогашен вулкан, намиращ се между Сандански и Петрич и още много други живописни места, които заслужават да бъдат посетени и опазени.

„Като страна можем да се гордеем с изключително красиви гари и спирки, които са обект на възхищение от много чуждестранни туристи и изследователи. Необходимо е с общи усилия и отговорност да ги поддържаме чисти и приветливи" - заяви ген. директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски преди началото на акцията.

Почистването на гарите и прилежащите площи на територията на цялата страна бе направено по предварително разпределение на гаровите райони. Служителите на Централно управление бяха ангажирани в районите на жп гарите в София, а отделните поделения в страната почистиха своите обекти и териториите около съответните гари в страната.