1000 доброволци на инициативата „Моят зелен град“ почистиха над 30 км крайбрежни зони
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2019 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1000 доброволци на инициативата „Моят зелен град“ почистиха над 30 км крайбрежни зони

/КРОСС/ Служители на Кока-Кола в България събраха повече от 750 чувала с отпадъци в 14 населени места

Доброволците в инициативата „Моят зелен град" почистиха над 30 км площ около водни басейни в 14 населени места в цялата страна. В 12-тото издание на „Моят зелен град" се включиха над 1 000 служители на Кока-Кола в България заедно със своите семейства и приятели. Инициативата бе организирана в подкрепа на предстоящия Световен ден за почистване и в партньорство с кампанията „Да изчистим България заедно".

Доброволците събраха общо над 750 чувала с отпадъци, за да предпазят водните басейни на България от замърсяване. Най-голямата група от тях почисти територията около езерото Панчарево, реновира стадиона на с. Кокаляне и засади дървета и цветя в района.

„Като водеща компания на българския пазар, нашата роля е да показваме добрите примери и практики за опазването на природата и ресурсите на страната. През последните години предприехме редица мерки за оптимизация на производствените ни процеси в тази посока. Увеличихме рециклирането на отпадъците в нашите производствени центрове с 24% и към 2018 г. този процент е 95%. За последните 7 години намалихме използването на вода с 5%, което се равнява на 29 милиона литра вода годишно. Това количество е достатъчно за консумацията на 800 българи в рамките на 1 година." сподели Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК България.

Инициативата „Моят зелен град" се организира 12 поредни години от Кока-Кола в партньорство с Екопак България. През 2019 г. тя цели да популяризира ползата от разделното събиране на отпадъците и тяхното рециклиране. Кампанията е в подкрепа на глобалния ангажимент на системата на Кока-Кола за „Свят без отпадъци", чиято цел е до 2030 г. да бъдат събирани и рециклирани същото количество опаковки за еднократна употреба, каквото е реализирано на пазара от компанията.

„Като част от ангажимента ни, освен да съберем еквивалента на произведените от нас РЕТ бутилки и кенове, работим активно да направим всички други видове опаковки в портфолиото ни 100% рециклируеми, както и да вложим обратно минимум 50% рециклирани материали за тяхното производство. Най-голямата ни амбиция е да вдъхновим повече хора да повярват в разделното събиране на отпадъците и така да спомогнат за увеличаването на количеството рециклирани такива. Силно вярваме в кръговата икономика, в която материалите се използват многократно, а пластмасата, стъклото и алуминият позволяват това. Вярваме силно, че това е напълно възможно в България и ще работим активно в тази посока," допълни Евелин Де Лирснайдер, изпълнителен директор на Кока-Кола България.

Тази година кампанията „Моят зелен град" вече преобрази 10 спирки от градския транспорт в София, в които бяха вградени специални контейнери за разделно събиране на пластмасови отпадъци. С количествения еквивалент на събраната пластмаса ще бъдат произведени първите в България 3D принтирани пейки от рециклирана пластмаса, които ще бъдат поставени в един от централните паркове в града.