Приемните родители искат трудов договор
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Септември 2019 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приемните родители искат трудов договор

/КРОСС/ Недостиг и на приемни родители в цялата страна. Най-голяма липса има в столицата, където е и най-голям процентът на нуждаещите се деца. Приемните родители настояват за платен годишен отпуск и право на майчинство и болнични, съобщи NOVA.

Катя е приемен родител от 6 години. През това време тя и семейството й правят част от дома си деца на различна възраст и им дават възможността да усетят топлината на семейната обич. В момента гледа три деца. "Ние имахме дом за такива деца до блока и от малка исках да си вземем да гледаме и после в един момент осъзнах, че това което работя не ми харесва и трябва да работя това, което ми харесва", каза приемният родител Катя Кръстева.

За разлика от повечето хора за Катя е задължително да пренесе работата вкъщи. Тя е професионална майка и често работи с деца, които идват при нея със сериозни проблеми, но трябва да започне от нулата.

У нас в момента има над 2270 приемни семейства, в които живеят над 2100 деца, а родителите поискаха от държавата специален трудов договор. "Приемните родители също трябва да имат право на обезщетения за безработица и майчинство и болест", каза още Александър Миланов от Асоциация "Приемна грижа".

Най-много приемни семейства липсват в София-град, Хасково, Варна и Бургас. От социалното министерство обмислят дали е възможно да се въведе специален договор, на който да бъдат назначени приемните родители.