Изслушването на генералния директор на БНР в СЕМ трябва да е публично
Секция: КУЛТУРА
16 Септември 2019 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изслушването на генералния директор на БНР в СЕМ трябва да е публично

/КРОСС/ Асоциацията на европейските журналисти - България настоява изслушването на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) да бъде прозрачно, публично и предавано на живо. Медийният регулатор ще изслуша Костов в понеделник в 14 ч. във връзка със случващото се в радиото.

Още в петък АЕЖ призова Съвета за електронни медии, както и редица институции в държавата да вземат отношение по случая, тъй като обществото има правото да знае кой и защо взе решение за безпрецедентното прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт". По-късно същия ден прокуратурата обяви, че започва съвместна проверка с ДАНС, тъй като става дума за въпрос, засягащ националната сигурност.

Съветът за електронни медии е органът, който има правомощия да осъществява надзор над Българското национално радио в качеството му на обществен доставчик на медийни услуги. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма "Хоризонт", така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор "Правосъдие" от известната журналистка Силвия Великова. В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Костов за поста генерален директор.

В последните дни редица представители на други институции бяха далеч по-активни от СЕМ по отношение на кризата в радиото. Оказа се дори, че премиерът Бойко Борисов не подозира, че именно този орган избира генералния директор на БНР, а смята че това прави парламентът. Със сигурност с подобно впечатление са останали и други хора и това в голяма степен се дължи на пасивността на СЕМ в настоящия състав.

Затова сме убедени, че СЕМ трябва да полага повече усилия за публичност и живото излъчване на изслушването на Светослав Костов би било такова.

Не на последно място, бихме обърнали внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че решаването на подобни медийни казуси посредством лични обаждания от негова страна, не подхожда на държава, в която институциите работят. Вместо той да се занимава с това, би трябвало СЕМ да си свърши работата, а за да е ефективен съветът, е много важно какви хора изпращат в него Народното събрание и президентската институция.

Съвсем наскоро възникна скандал относно неподходящата и недостатъчна квалификация на излъчена от Народното събрание нова членка на СЕМ. Припомняме, че според закона членовете на съвета трябва да се ползват с висок професионален и обществен авторитет, а не да бъдат просто верни на управляващата партия. Ако Бойко Борисов наистина се интересува от темата, е добре да потърси отговор на въпроса дали парламентарната група на неговата партия е действала в интерес на обществото при гласуванията относно състава на СЕМ. Друг въпрос, който би трябвало да е сред темите за размисъл за Борисов, е дали председател на парламентарната комисия по култура и медии, излъчен от неговата партия, трябва да е човек като Вежди Рашидов, който в неделя в национален ефир отрече свободата на словото като ценност.