„Росатом“: Енергийният сектор трябва да е гъвкав и адаптивен към нуждите на потребителя
Секция: ИКОНОМИКА
16 Септември 2019 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Росатом“: Енергийният сектор трябва да е гъвкав и адаптивен към нуждите на потребителя

/КРОСС/ Държавната корпорация „Росатом" участва в 24-ия Световен енергиен конгрес, който се проведе от 9 до 12 септември в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Основната тема на Конгреса тази година, който се проведе за първи път в Близкия изток, бе „Енергия за просперитет". На срещата лидерите на енергийния пазар обсъдиха съвместна стратегия за устойчиво и иновативно енергийно бъдеще, която ще осигури социален и икономически просперитет на страните в света.
Първият заместник генерален директор и ръководител на Блока за развитие и международния бизнес на „Росатом" Кирил Комаров отбеляза, че в условията на глобална трансформация на енергийните системи, където хората и техните нужди са на първо място, енергийният сектор трябва да бъде възможно най-гъвкав и адаптивен към нуждите на потребителя.
„На подобно изискване може да отговори тази енергийна система, в която ядрената енергия, като стабилен и надежден източник на производство, поема основния товар", каза Комаров. И добави: „Ядрената енергия не само спомага за устойчивостта на енергийните доставки без отрицателно въздействие върху околната среда, но също така създава нови възможности за професионална реализация на младото поколение и дава мощен тласък на развитието на други области, като по този начин подобрява качеството на живот на всички".
Заедно с ръководители на организации като Корпорацията за атомна енергия на Обединените арабски емирства (ENEC), Корейската електроенергийна корпорация (KEPCO), Френската енергийна компания EDF и Китайската корпорация за атомна енергия (CNNC), Кирил Комаров участва и в дискусия, организирана от Световната ядрена асоциация. В нея той отбеляза приноса на ядрената енергия за внедряването на иновативни решения в отговор на съвременните тенденции и предизвикателства пред енергийния сектор.

По време на Конгреса, ENEC и руската „Техснабекспорт" (част от „Росатом") подписаха нов Меморандум за сътрудничество в областта на ядрения горивен цикъл. Документът, парафиран от генералния директор на ENEC Мохамед ал Хамади и генералния директор на „Техснабекспорт" Сергей Полгородник, удължава действието на меморандума от 2017 г. и създава основа за сътрудничество в областта на иновационните решения в ядрения горивен цикъл.
„Приветстваме удължаването на този меморандум, защото продължаваме осъществяването на програмата за мирното използване на атомната енергия на ОАЕ в съответствие с международните стандарти за надеждност и безопасност. Партньорът ни „Техснабекспорт" има великолепна репутация и многогодишен опит в областта на ядрения горивен цикъл и ние ще продължим да проучваме възможностите за дългосрочно сътрудничество", заяви ал Хамиди.
„Росатом" участва и в изложението на събитието, а щандът на корпорацията привлече интереса както на делегатите, така и на посетителите. Те имаха възможност да се запознаят с различни направления от дейността на „Росатом", както в областта на ядрените, така и на неядрените енергийни проекти. Беше представена информация за характеристиките на атомните централи с реактори от типа ВВЕР - 1200, тяхната безопасност и енергийната им ефективност. Особена популярност придоби интерактивният макет на атомна централа, който показваше различните етапи на строежа на АЕЦ с руски реактор, еволюцията на реакторите от типа ВВЕР, както и карта с текущите проекти на „Росатом" по света.