Volkswagen пуска своя операционна система
Секция: Технологии
16 Септември 2019 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Volkswagen пуска своя операционна система

/КРОСС/ Volkswagen е създала огромен екип от програмисти, които да направят собствена операционна система за компанията. Очакванията са тя да се появи в някои от новите й автомобили следващата година, съобщава Bloomberg.

Платформата е част от инвестиционен план за 8 млрд. евро, който предвижда да постави софтуера като един от основните приоритети на Volkswagen през следващите години.

Първата стъпка е да се обединят IT отделите на всички 12 автомобилни бранда, които са част от групата. Това означава, че Volkswagen планира да създаде екип от около 10 000 програмисти. Отделен въпрос е дали ще може да намери толкова много кадри в един от най-конкурентните браншове. Около половината от тях първоначално ще работят по vw.os. Това е платформата, която ще се използва от всички нови модели на Volkswagen, като ще започне да навлиза постепенно от следващата година. Операционната система ще е унифицирана и ще може да се използва от всякакви автомобили, включително хибриди и изцяло електрически.

Първата кола с vw.os ще бъде електрическият хечбек ID.3. Целта на VW е до 2025 г. всички нови модели да са преминали към платформата. Това не означава, че всички модели, включително и на другите брандове, ще изглеждат еднакво. Платформата vw.os ще е в основата на управлението на системите на автомобила, но брандовете ще могат да добавят и махат функции и да персонализират дизайна на интерфейса. Така че няма да има ситуация в която Volkswagen Polo и Lamborghini имат една и съща мултимедийна система.