Георги Миланов: Незаконните сметища носят заразите в "Красна поляна", а не ромите от "Факултета"
Секция: ПОЛИТИКА
16 Септември 2019 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Миланов: Незаконните сметища носят заразите в "Красна поляна", а не ромите от "Факултета"

/КРОСС/ Незаконните сметища носят заразите в "Красна поляна", а не ромите от квартал "Факултета". Това каза кандидатът за кмет на района, издигнат от Инициативен комитет "Бъдеще за "Красна поляна" и подкрепен от БСП, Георги Миланов. Той отговори на въпрос на представители на Сдружение "Бъдеще за "Красна поляна", които го сезираха за опасност от зараза с хепатит А на територията на района. От сдружението са изпратили запитване до Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) за причините за затваряне на голям магазин за хранителни стоки от известна верига и дали съществува опасност от зараза с хепатит А. В отговора си СРЗИ потвърждава за заболяло лице от вирусен хепатит, тип А, което е работило в посочения магазин.

"Проблемът с разпространението на вирусен хепатит А на територията на кв. "Факултета" и целия район "Красна поляна" не е от вчера. Опасността от разрастване на заразата се пренебрегва години наред. Местната власт предприема повърхностни мерки за ограничаване на заразата, които имат само временно действие и не могат да изкоренят проблема, коментира Георги Миланов. - Зная, че управата на район "Красна поляна" е предприемала мерки, но очевидно те не са били достатъчни. Защото само година по-късно в район "Красна поляна" продължават да се трупат незаконно изхвърлени боклуци на територията на кв. "Факултета", изливат се реки от отпадъчни води, носители на всякакви зарази, а в хранителните магазини ни обслужват заразени с хепатит А".

Според Георги Миланов единственият изход от този порочен кръг е да бъдат взети мерки за организацията и дезинфекцията на район "Красна поляна", които да донесат дългосрочни резултати. "За да бъде проблемът изкоренен трайно, е важно да открием неговият първоизточник, коментира той. - Жителите на района са свикнали да обвиняват живеещите в кв. "Факултета" и са твърдо убедени, че те са виновни за разпространението на заразата. Тук обаче трябва да отбележим, че при всяка дезинфекция в квартала, местните полагат усилия да ограничат разпространението на заболяването, но са категорични, че проблемът е липсата на функционираща канализация. Огнища на болести и зарази са и незаконните сметища. Тяхното почистване и дезинфекциране не е достатъчно. За да се преодолее този проблем, районната администрация трябва да работи съвместно с органите на реда и да следи за спазването на обществените норми. Опасността от епидемия на хепатит А ще изчезне тогава, когато местната власт инвестира в дългосрочното развитие на район и трайно, ефективно разрешаване на най-належащите му проблеми".