Ударът върху рафинериите в Саудитска Арабия сочи към Иран
Секция: ИКОНОМИКА
17 Септември 2019 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ударът върху рафинериите в Саудитска Арабия сочи към Иран

/КРОСС/ Всичко около атаката с дроновете, при която беше ударена рафинерия в Саудитска Арабия сочи към Иран. Това коментира в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. Експертът обясни, че нападението, за което отговорност поеха хусите в Йемен, е сериозно и ще доведе до бавно възстановяване на производството на петрол в мюсюлманската страна. По думите му това ще отнеме между 3 и 6 месеца, а експортният капацитет на Рияд ще бъде намален с близо 70%, което ще доведе до трайна тенденция за увеличаване цената на петрола.

Според бившия зам.-министър експертите у нас могат да предвидят кога ще свърши петрола в българските бази, който вече е закупен на определена цена. С пристигането и зареждането на новия петрол, ще дойде и увеличението в цената, допълни още той.

Експертът поясни, че атаката върху една от големите петролообработващи станции в Саудитска Арабия е показала бойните способности на Иран, несигурността на Саудитска Арабия и готовността на САЩ да помагат на своите съюзници (Вашингтон заяви, че ще отключи петролния си резерв, за да избегне глобална криза). Керемедчиев допълни, че Иран има възможността и стратегията да разпалва конфликти със съседите си, а евентуално затваряне на морския път през Ормузкия пролив, може да доведе до недостиг на черното злато в световен мащаб. По думите му атаката е била добре планирана и извършена, най-вероятно от добре обучени и тренирани пилоти. Според него Йеменските хуси нямат капацитета да изнесат подобно нападение, но която и страна да е отговорна, е била разкрита ахилесовата пета на Саудитска Арабия.