Нено Димов: В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 година отпадъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2019 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нено Димов: В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 година отпадъци

/КРОСС/ За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България" министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му страната ни е единствената в ЕС, която е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%. Той обясни и как се извършва транспортът им. На практика транспорта на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие. Трябва да разграничим тези два потока, защото тези, които нотифицираме са ясни, а тези, които се движат свободно с декларация се публикуват в базелската конвенция и стават ясни две години, каза той. Процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10 %. Това означава, че пи максимума за рециклиране, от 65%, има една разлика от 25 минимум, която трябва да се изгаря, каза Димов.

Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи. Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше, като работата му беше само с разрешеното гориво - въглища. Резултатът беше, че след като той заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици, обясни Димов.

Екоминистърът е на мнение, че ако не е била предприета крайната мярка - спирането на топлоцентралата, нямало как тя да бъде принудена да премахне от площадките си неразрешеното гориво - слама и дървесен чипс. За 2018 година около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа. Нено Димов е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF.