Започна Международният автопробег «Миротворци-2019», посветен на 140-та годишнина дипломатически отношения между Русия и Българи
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2019 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна Международният автопробег «Миротворци-2019», посветен на 140-та годишнина дипломатически отношения между Русия и Българи

/КРОСС/ На 13 септември от Москва започна Международният миротворчески автомотопробег «Миротворци-2019», посветен на 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.
Участниците в автомотопробега ще започнат своя път от паметника на гренадирите, паднали в битката за Плевен, ще посетят градовете на България, тясно свързани с историята на руската дипломация и руската воинска слава - Русе, Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив и София. Едно от най-значимите събития на автомотопробега ще бъде пренасянето на бюст-паметника на известния руски дипломат Николай Павлович Игнатиев като дарение за България. Той ще бъде издигнат в един от градовете по маршрута на автопробега. Именно благодарение усилията на граф Игнатиев, в резултат на сключения Санстефански мирен договор според резултатите от кръвопролитната Руско-турска война от 1877-1878 г., България получава независимостта си. Нашите съвместни победи са онова, което духовно обединява хората, а паметта за загиналите герои е залог на дългогодишната дружба между народите от нашите страни.

Сред участниците в автомотопробега са представители на обществени организации от двете страни - «Мотообединение «Мотобратия во Христе», «Балкански културно-информационен център «Славянски Свят», фондация «Балкански център», «Нощни вълци - София» и др. В градовете по маршрута на автомотопробега ще се проведат паметни мероприятия и поднасяне на цветя пред паметниците на руската слава. На 20 септември в София ще се състои финална пресконференция, а мероприятията от автомотопробега ще завършат с Фестивал на руско-българската дружба под знаковото име «МироТВОРЕЦ», посветен на Деня на независимостта на България.