Малката базилика посреща скрап арт изкуство в рамките на Празници на Стария град
Секция: КУЛТУРА
17 Септември 2019 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малката базилика посреща скрап арт изкуство в рамките на Празници на Стария град

/КРОСС/ Празниците на Стария град бяха дадени снощи в Пловдив с фотоизложба и концерт на Б.Т.Р. на Античния театър.
На 18 септември, сряда, следва една любопитна и рядко срещана експозиция. Неин автор е Петър Велинов - BULGARASA. Той твори Steampunk, а понятието се превежда буквално като "парна машина".
По време на Индустриализацията през 19 век, парата е била основна задвижваща сила в технологиите и е представлявала най-модерното и важно откритие. Steampunk изкуството се слави със своя по-груб и нетрадиционен стил, което го спасява от бързо и масово популяризиране.

Характерно за него е използването на бронз, елементи и части от стари машини и вещи - механизми от часовници, пружини, зъбци, колела и други. Авторът Петър Велинов вдъхва нов и изумително красив живот на непотребни парчета метал, стари автомобилни части, зъбни колела, електронни елементи и всякакви други ненужни железа, превръщайки ги в спиращи дъха скулптури.
Във време, в което планетата ни се задъхва под все повече боклук, неговото вдъхновение е истинско спасение. Добре дошли са всички, които искат да се потопят в един наистина различен и магичен свят, който съчетава новото и старото.

Официалното откриване на изложбата Steampunk Materia в Малката базилика е на 18 септември в 19 часа. Изложбата може да бъде видяна до 2 октомври.