Институтът за редки болести връчи отличия за цялостен принос
Секция: Здраве
17 Септември 2019 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Институтът за редки болести връчи отличия за цялостен принос

/КРОСС/ Институтът за редки болести присъди 33 отличия за цялостен принос в диагностиката и лечението на редките заболявания у нас. Награждаването се проведе в рамките на Десетата национална конференция за редки болести и лекарства сираци и съвпадна с отбелязването на 15-годишнината от основаването на едноименния Информационен център за редки болести и лекарства сираци. Юбилейната конференция събра повече от 200 участници от България и чужбина. Отличията за цялостен принос бяха присъдени на лекари, пациенти, институции и организации, разпределени в шест категории:

В категория „Утвърждаване на пациентските организации на хора с редки болести в България" са отличени Националният алианс на хора с редки болести (НАХРБ) в лицето на Владимир Томов, заедно с четирима пациенти - Димитър Петров, Боян Боянов, Кристиян Димитров, Мария Ермакова.
В категория „Лидерство при разработване и изпълнение на политики за редки болести" почетен плакет получават Парламентарната комисия по здравеопазване към 44-то Народно събрание, Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса и Национален център по обществено здраве и анализи.

Отличени в категорията „Развитие на международното сътрудничество в областта на редките болести" са д-р Стивън Грофт (САЩ), д-р Доминика Тарушо и д-р Ерика Дайна (Италия), д-р Едмънд Джесъп (Великобритания), проф. Угур Озбек (Турция) и проф. Мануел Посада (Испания).
За „Насърчаване на научните изследвания в областта на редките болести" са отличени Българското дружество по генетика и геномика на човека, Българското медицинско сдружение по хематология, Българска асоциация по клинична имунология, Българското хирургично дружество, Българско дружество по ревматология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Отличия на изявени лекари и медицински специалисти в категорията за „Издигане на медицинските грижи за редки болести в България на европейско ниво" се присъждат на Доц. Валерия Калева - Експертен център по коагулопатии и редки анемии, УМБАЛ „Св. Марина" (Варна); Проф. Виолета Йотова - Експертен център по редки ендокринни болести, УМБАЛ „Св. Марина" (Варна); Доц. Гергана Петрова - Експертен център по муковисцидоза, УМБАЛ „Александровска" (София); Проф. Емил Паскалев - Експертен център по болест на Фабри, УМБАЛ „Александровска" (София); проф. Ива Стоева - СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев" (София); Проф. Ивайло Търнев - Експертен център по генетични, неврологични и метаболитни заболявания, УМБАЛ „Александровска" (София); Акад. Иван Миланов - Експертен център по дистонии, МБАЛНП „Св. Наум" (София); Проф. Людмила Матева - Експертен център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб, УМБАЛ „Св. Иван Рилски" (София); Проф. Радка Тинчева - Експертен център по редки заболявания в педиатрията, СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев" (София); Проф. Сабина Захариева - Експертен център по редки ендокринни случаи, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев" (София); Проф. Тошко Лисичков - Експертен център по коагулопатии и вродени анемии, СБАЛХЗ (София).
Асоциацията на студентите-медици в Пловдив получи отличие за „Активно участие в информационни и образователни кампании в областта на редките болести".
Асоциацията на студентите-медици в Пловдив получи отличие за „Активно участие в информационни и образователни кампании в областта на редките болести".

Институтът за редки болести е създаден като проект на Българската Асоциация за Промоция на Образование и Наука (БАПОН). Информационният център за редки болести и лекарства сираци е основан през 2004 г. в Пловдив и е първият и единствен по рода си в Източна Европа, обединяващ пациенти, организации и експерти в областта на редките болести. За повече информация: www.raredis.org