Заместник-министър Ахладова запозна представители на Световната банка с мерките в областта на несъстоятелността
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Септември 2019 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Ахладова запозна представители на Световната банка с мерките в областта на несъстоятелността

/КРОСС/ Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова запозна постоянния представител на Световната банка за България Фабрицио Зарконе с предприетите мерки във връзка с подобряване на правната рамка в производствата по несъстоятелност.

На работната среща днес в Министерството на правосъдието присъстваха още Ракел Летелиер и Ануар Арид, специалистите в глобалната практика Финанси и Силвия Стойнова, специалист Операции към Световната банка.
„Правителството на България прие през юни т.г. Пътна карта за изпълнение на препоръките относно рамката за несъстоятелност и стабилизация. Тя предвижда до октомври 2020 г. да са изготвени и предложени законодателни промени във връзка с несъстоятелността", заяви заместник-министър Ахладова.

Сред основните цели на предстоящите нормативни изменения са: въвеждането на системи за ранно предупреждение и процедура за опрощаване на дълг; по-лесен и бърз достъп до производства по несъстоятелност и процедури по стабилизация за юридически лица и предприемачи; ускорени процедури за малки предприятия; съкратени процесуални срокове в рамките на производствата по несъстоятелност; единен процес на разглеждане на молби в рамките на едно и също производство; цялостна реформа на фазата по предявяване и приемане на вземанията; намалени съдебни такси, приложими за отменителните искове.

Пътната карта предвижда още подобряване на съдебна инфраструктура, насърчаване на използването на електронни средства за комуникация и по-добро взаимодействие между синдика и довереното лице, обясни заместник-министър Ахладова.
От своя страна Фабрицио Зарконе заяви, че Световната банка с интерес наблюдава реформата в България в областта на несъстоятелността и изрази готовност за оказване на подкрепа, посредством опита на друга държави в тази сфера.