Трябват точни правила, а не произволни обяснения
Секция: Коментари
17 Септември 2019 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трябват точни правила, а не произволни обяснения

/КРОСС/  Не може оптичният кабел да е причина за спирането на Радиото и по никакъв начин не трябва да се изключва връзката между подмяната на Силвия Великова и спирането на Радиото, заяви пред радио Пловдив медийният експерт и бивш член на НСРТ/СЕМ Иво Драганов.

Според него, СЕМ не трябва да иска само обяснение от генералния директор , а да преразгледа правилата за вътрешния ред , за технологичните правилници, които са част от задълженията на генералния директор и на Управителния съвет. В тях трябва да е записано много точно кой, защо, как и кога прави профилактика.

Проблемът с правилниците е много важен, защото това е обществена медия, а не частна телевизия, която да си настройваш както искаш. Трябва да има и още нещо в този правилник - каква отговорност носи този, който ги наруши. До този момент няма такова нещо. Нямаме и други базови документи, за които бих искал да говоря по повод Силвия. И те са мисията на Българското национално радио и на Българската национална телевизия, формулирани в до десет изречения, защото казвам мисията на Би Би Си е да бъде най-добрата медия в обединеното кралство. Разбирате ли? И когато има такава мисия следва веднага да има стандарти и ценности на самото Българско национално радио. На базата на тези стандарти и ценности всяка година да има една атестационна комисия с външни хора на паритетен принцип, които да оценяват целия състав на радиото - технически, управленски, изпълнителен, разбира се, най-вече редакционен състав и казва, този човек има данни да се развива, има данни да остане на своето място, а този човек няма данни за нищо. И тогава няма да има произволни уволнения, няма да има съкращения и няма да има напрежение между хората дали някой ще одобри това, което те са казали и никой пък няма да има основанието да ги нарича главанаци. Така си мисля. Така е моделът на една съвременна, обществена медия, която държи да бъде на първо място сред медиите. И тя е на първо място, БНР е на първо място сред радиостанциите и то доста напред, примерно толкова напред, че на второ, трето и четвърто няма никой.

Ако има ясни и точни правила и критерии, по които да се прави проверката, тя ще бъде направена много лесно. Но ако тя се прави по произволни обяснения, всичко се свежда до една субективна основа . Сега, според мен, те ще ровят някакви документи, ще търсят някаква документация, ДАНС се е намесила, което според мен, е безсмислено на тоя етап, прокуратурата, и тя няма място в тези проверки, единствено работа има най-вече СЕМ и КРС, което трябва да обясни, наистина ли има такъв технически гаф, или няма.

Силвия Великова е лице и емблема на БНР. Тя може да си позволи и е длъжна да го направи- да прави разследвания по теми, които ннтересуват обществото. В случая, защо само едно лице е кандидат за главен прокурор, е тема, която занимава обществото. Защо наистина ? И изведнъж го приписаха на Силвия, била захванала тая тема, някой се бил обадил , и аз съм абсолютно сигурен, че някой се е обадил. Въпросът е кой е той. Въпрос от 2013г., оттогава не са се сменили кой знае колко неща в задукилсното влияние в медийното пространство.